Uunipuuro (meidän perheessä imelletty perunalaatikko kulkee tällä nimellä) on joulun ehdoton tarjottava. Nykyään tätä tulee tehtyä ympärivuoden, käy niin hyvin porsaanlihan kanssa tarjottavaksi. On aika haasteellinen ruoka, mutta niin hyvää onnistuessa. Harjoittelemalla löytyy ne “oikeat määrät” ja seoksen oikea löysyysaste.
2,5 kg jauhoisia perunoita (Rosamunda on hyvä)
vajaa 1 dl vehnäjauhoja
n. 1 dl perunoiden keitinvettä
voita
suolaa
(voita nokareina perunalaatikon päälle ennen uuniin laittoa)
Kuori perunat ja keitä ne kypsäksi suolattomassa vedessä.
Kaada perunoista keitinvesi pois, mutta ota sitä talteen jonkun verran.
Survo perunat ja anna seoksen jäähtyä reilusti kättä lämpimämmäksi.
Ohenna survosta hieman perunoiden keitinvedellä, sekoita ja lisää sen jälkeen puolet vehnäjauhoista. Sekoita huolellisesti.
Laita kattila kannella peitettynä n. 50 asteiseen uuniin (massan pitää pysyä lämpimänä, muutoin imeltyminen loppuu).
Sekoita n. puolen tunnin päästä loput vehnäjauhoista ja jatka imeltämistä vähintään 4 tuntia. Imeltyminen löystää ja makeuttaa sosetta. Sekoita välillä, jotta huomaat onko imeltyminen edennyt riittävästi. Kun seos on sopivasti imeltynyt, lisää seokseen suolaa.
Kaada seos voideltuun uunivuokaan vain reippaasti puolilleen, sillä laatikko saattaa kuohua ja kuplia kypsentämisen aikana (riippuen siitä kuinka löysänä seoksena se on vuokaan mennyt). Tässä vaiheessa voit halutessasi lisätä pinnalle pieniä nokareita voita.
Paista laatikkoa 150 asteessa n. 2 – 3 tuntia, kunnes pinta on rapsakka ja saanut kauniin kullanruskean värin.
#joulu #perunalaatikko #imellettyperunalaatikko #lisuke #lisukeporsaanlihalle #jauhoinenperuna #kasvisruoka #laktoositon #laktoovovege #ilmanmaitoa #ilmansiirappia
7 kommenttia. Leave new
Perunalaatikon imeltämisestä.
1. Vesi on tärkeä. Kuivahko sose ei imelly. Notkista sose keitinvedellä. Kun perunat keitetään vähässä vedessä perunat soseutetaan suoraan keitinveteen ja tarvittaessa lisätään 75 asteista vettä. Kun perunat keitetään runsaassa vedessä, otetaan talteen keitinvettä ja lisätään tarvittessa soseeseen.
2. Jauhosta imellyttämisentsyymi. Lisää jauho noin 75 asteiseen soseeseen. Imeltyminen alkaa heti. Kuumemmassa jauhon imellyttämisentsyymit tuhoutuu.
3. Imellyttämisreaktiolämpötilat. Noin 75 asteessa tapahtuu alfa-amylaasireaktio ja noin 65 asteeessa tapahtuu beetta-amylaasireaktio. Pidä sose 65-75 asteisena. Laita sose 65-75 asteiseen uuniin. Uuni voi olla säädettynä muutaman asteen kuumemmalle, koska soseen lämpötila on hiukan jälessä uunin lämpötilasta. Sähköuunien lämmönsäätö toimii riittävän tarkasti perunalaatikon imeltämiseen.
4. Riittävän pitkä aika imeltymiselle. Imellä 3-6 tuntia. Tarkkaile imeltymistä maistamalla. Imeltymistä voi jatkaa yön yli.
Kiitos Jussi kommenteistasi! 🙂 Lämpötilat ovat tärkeitä tämän ruuan valmistuksessa; liian kylmässä tai kuumassa imeltyminen ei onnistu. Itse en ole lämpötiloja tarkkaan mittaillut, käsituntumalla ja uunin säätömittarilla olen “uunipuuron” saanut onnistumaan.
Oletko kokeillut imellyttää 70-80 asteisessa uunissa.
Kun valmistan “arkista imellettyä perunalaatikkoa” niin silloin jäähdytän soseen noin 63 asteiseksi. Lisään jauhon ja laitan imeltymään 80 asteiseen uuniin. Imeltymisen loppuvaiheessa säädän usein uunin 85 asteeseen ja joskus 90 asteeseen. Näin saadaan hyödynnettyä 75 asteen imeltymisreaktio ja tässä vaiheessa jauhojen palamisella ei ole mitään merkitystä. Imeltymisaika on noin 2-4 tuntia.
Hei Jussi, kiitos vinkistä! Täytyypä joskus kokeilla tätä tapaa.
Tässä kevyttä historian havinaa. Näin emännät valmisti imelletyn perunalaatikon 1700-1800-1900 luvuilla. Ja on osaajia edelleenkin.
Perinteinen vanhanajan arkinen imelletty perunalaatikko:
Perinteisesti imellettyä perunalaatikkoa valmisteyttiin arkiruoaksi. Kun leivinuuni lämmitettiin, niin leivinuunin jälkilämmösässä paistettiin imelletty perunalaatikko ja muita laatikkoruokia. Massiivisten leivinuunien jälkilämpö saattoi riittää vielä seuraavanakin päivänä laatikkoruokien valmistamiseen.
Perinteinen vanhanajan imelletty perunalaatikko. Imelletty perinteisellä vanhanajan menetelmällä vällyillä eristettynä. Imeltyminen perustui siihen että hyödynnettiin perunan oma kuuma massa. Vedestä ja perunoista valmistettu kuuma sose jäähdytettiin mahdollisimman tarkasti jauhojen palamislämpötilan alapuolelle ja lisättiin jauhot. Jauhojen lisäyksen jälkeen imeltymisen alkamista seurattiin maistamalla. Jos imeltymistä ei ollut havaittavissa, jauhot oli todennäköisesti lisätty liian kuumaan soseeseen ja jauhojen imeltymisentsyymi oli tuhoutunut – ”jauhot oli palaneet”. Jauhojen palaminen korvattiin lisäämällä uudet jauhot ja tässä vaiheessa sose oli todennäköisesti jäähtynyt tarpeeksi ja yleensä toisen lisäyksen jäkeen imeltyminen alkoi. Yleensä emännät onnistui lämpötilan arvioinnissa ja jauhojen lisäyksessä jo ensimmäisellä kerralla ja toistoja tarvittiin aniharvoin. 2kg perunoita on hyvä minimimäärä – siitä riittää lämpöä riittävästi imeltämiseen.
Yksinkertaiset raaka-aineet arkiseen imellettyyn perunalaatikkoon:
2kg perunoita. Kaikki lajikkeet imeltyy, jauhoiset ja kiinteät ja kaikki siltä väliltä.
vettä
perunoiden keitinlientä
noin 1 dl vehnäjauhoja
1-3 tl suolaa
50-100 g voita
maitoa, määrä vaihtelee runsaasti. Jauhoiset enemmän, kiinteät vähemmän
voita vuoan voitelemiseen
voinokareita ja halutessa korppujauhoapinnalle
Valmistusohje:
1. Pese perunat ja kuori raakana. (Jotkut kypsennetyt jauhoiset lajikkeet hajoaa ja tulee melkoiset kuorimistappiot). Halkaise isot perunat. Voi myös paloitella kuutioiksi, mutta se ei ole välttämätöntä. Kuutioidut perunat tulee aina keittää vähässä suolattomassa vedessä ja soseuttaa keittoveteen.
2. Keitä perunat vähässä suolattomassa vedessä kypsiksi ja soseuta huolellisesti vähään keittoveteen niin että saadaan sakea puuro. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä.
3. Jäähdytä sose huolellisesti 76-77 asteiseksi. Yli 77 asteessa jauhot ”palaa”. Korkea lämpötila on tarpeen, koska perinteinen vanhanajan imeltyminen perustuu soseen omaan lämpöenergiaan.
4. Lisää jauhot huolellisesti 76-77 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Lisää tarvittaessa tilkka 76 asteista vettä.
5. Eristä sosekattila hyvin useilla kerroksilla keittiöliinoja ja laita lämpimään paikkaan ineltymään 2-4 tunniksi. Sosetta voi sekoittaa 2-3 kertaa ja samalla voi maistamalla seurata imeltymisen edistymista. Erityisen hyvin eristettynä voi imeltää huoneenlämmössä, esimerkiksi keittiön pöydällä. Ylipitkä imeltymisaika huonontaa imeltymistulosta.
6. Lisää imeltyneeseen perunasoseeseen suola, Sulatettu voi tai ohuina siivuina voin annetaan sulaa soseeseen. Lisää maito niin että saadaan notkea puuromainen sose.
7. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Pinnalle voita nokareina ja halutessa voi pinnalle sirotella korppujauhoa.
8. Paista aluksi kuumassa 180-200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja alkaa kupliminen, alenna uunin lämpötila 140 asteeseen. paista 2-3 tuntia.
En ole koskaan tehnyt imellettyä perunalaatikkoa ILMAN MAITOA?
Onko ohjeesta unohtunut kokonaan maito? Laitan litran punaista maitoa pariin kiloon perunoihin…
Hei Riitta-Liisa, kiitos viestistäsi! Ohjeesta ei ole unohtunut maito, meidän suvussa imelletty perunalaatikko on tehty aina ilman maitoa. Imellytys tapahtuu siis ihan kokonaan vehnäjauhon (ja perunan keitinveden) avulla. Tätä erityisesti joulun herkkua tehdään vähän eri tavalla maakunnissa ja myös suvuissa, sillä jotkut käyttävät myös siirappia imellytyksen. Hyvää joulun odotusta! 🙂