Nyhtöpossu, siinäpä taas sellainen kiitollinen ”unohda uuniin –ruoka”. 🙂 Muutamia kertoja aiemmin kun olen nyhtistä tehnyt, on kaupasta tullut ostettua kassleria ja se on kypsennetty liemessä. Tällä kertaa aattelinkin tehdä ko. ruuan possun lavasta ja vielä jotain muutakin testailua eli enpä kypsentänytkään liemessä vaan ihan sellaisenaan ritilän päällä. Hyvää tuli niinkin, tosin kypsennysaikaa olisi vielä voinut hieman pidentää (kypsensin vähän vajaat 12 h) ja tähän ritiläkypsennykseen käytän kyllä ensi kerralla vähän rasvaisempaa lihaa eli kassleria.
(valm. aika 1 – 2 vrk maustaminen + n. 11 – 14 h paisto)
n. 2 kg porsaan lapaa tai kassleria
Mausteseos
1 dl muscovadosokeria
1 tl mustapippuria
1 tl cayennepippuria
1 tl chilirouhetta (tai –jauhetta)
1 rkl suolaa
1 tl savupaprikaa
Mausteliemi
2 l vettä
1 dl muscovadosokeria
1 dl suolaa
2 – 3 laakerinlehteä
2 rkl mausteseosta
Paistamiseen + liemeen
5 dl olutta (esim. tumma Kukko)
Tee ensin mausteseos sekoittamalla kaikki ainesosat yhteen. Sitten onkin mausteliemen valmistamisen vuoro eli sekoita suola veteen ja tämän jälkeen muut ainekset. Laita liha kaksinkertaiseen pakastuspussiin ja kaada liemi perään siten, että liha peittyy. Mausta lihaa jääkaapissa 1 – 2 vrk:tta.
Ota liha pois liemestä ja kuivaa pinta talouspaperilla. Laita possu uunivuokaan ritilän päälle ja hiero lihan pintaan mausteseosta. Jos käytät lapaa, laita liha vuokaan niin, että nahka on ylöspäin. Liha kannattaa antaa olla huoneen lämmössä noin tunnin ennen kuin aloittaa paistamisen.
Lämmitä uuni n. 110 asteiseksi. Kaada olut uunivuokaan ja laita vuoka varovaisesti uuniin. Sitten ei muuta kuin odottelemaan, että liha valmistuu. Arvio on, että n. ½ kg lihaa tarvitsee n. 2 tunnin kypsennyksen. Jos käytät paistomittaria, niin lihan lämpötila saa olla ainakin 95 astetta (tein tän ilman paistomittaria ja onnistuu kyllä niinkin – arvioin lihan kypsyyden sillä, että tökkään veitsen lihaan ja pikkasen käännän ja jos kääntyy todella helposti liha on valmista – nyt ei siis kääntynyt ihan niin helposti kun toivoin, mutta koska jouduin taistelemaan aikaa vastaan, piti tyytyä siihen ei niin täydelliseen lihaan).
Kun liha on kypsää, kääri se folioon ja jätä vetäytymään pariksi tunniksi. Vetäytymisen jälkeen poista nahka ja luu (mikäli käytit lapaa) ja riivi liha haarukalla suikaleiksi.
Käytä kypsentämisestä uunivuuan pohjalle jäänyt olut + lihasta valunut neste kastikepohjaksi eli kaada nesteet kattilaan. Huuhtele uunivuoka vedellä, kerran tai pari ja tästä irronnut neste kattilaan. Maista onko maut kohdallaan vai tarvitseeko esim. makeutta (lisää vähän sokeria/hunajaa) tai suolaa. Lisää nyhtöpossu kattilaan maustumaan. Ennen ruokailua, lämmitä seos.
Tarjoa uuniperunan, leivän tai vaikka hampurilaisen/pitaleivän täytteenä.
#pulledpork #nyhtöpossu #slowfood #gluteeniton #laktoositon