mobirise.com

PÄÄRUOAT

Marokkolainen lammaspata

Tulipas päivä jolloin teki mieli jotain mausteista lammasruokaa. Aikani googleteltuani tuli parit marokkolaiset lammaspataohjeet esille ja ei muuta kuin valitsemaan molemmista resepteistä ne ”parhaat osat”. Kanelitanko vähän mietitytti, tuleeko tästä nyt sitten joku ”jouluinen ruoka”, mutta ei tosiaankaan vaan maku oli ihanan mausteinen.

Keitetty possun kieli

Kävimme työkaverin + ukkojen kanssa Ravinteli Berthassa syömässä ja siellä oli yhtenä ruokana possunkieltä. Ko. herkkua olen viimeksi syönyt (ainakin tietoisesti) joskus 90-luvulla, jolloin sitä käytettiin leikkeleenä leivän päälle. Olipa siis aivan pakko kokeilla possunkieltä ”omilla mausteilla”.

Wellingtonin pihvi

Olen kerran aikaisemmin kokeillut tehdä Wellingtonin pihviä, huonolla menestyksellä. Itse liha oli kyllä todella hyvää (filee on aina filettä), mutta taikina jäi raa’aksi. Gordon Ramseyn huudot Hell’s Kitcheninissä raikuivat takaraivossani, mutta siitäkin huolimatta uhkuin rohkeutta ja päätin ottaa Wellingtonista voiton… Liha oli taas hyvää ja taikinakin kypsää (jee!), mutta tällä kertaa se taikina oli aavistuksen verran liian ohutta ja mausteita olisi saanut olla reilusti enemmän. 

Karitsaa heinäpedillä

Tässä on sellainen ruoka, jonka valmistamista mietin jonkin aikaa (pelkäsin ruohon maistuvan ruuasta läpi), mutta pakkohan oli kokeilla kun työkaverini kehui sitä hyväksi

Kaalikääryleet 

Sain työkaveriltani Annelta tämän Mysi Lahtisen Kaalikääryleet Mamma Mia -ohjeen ja nyt on kääryleiden maku kohdillaan! Vie aikaa, mutta voi perskules että on hyvää! Mä en malttanut ootella seuraavaan päivään näitten kanssa, ahmisin jo samana iltana ja kyllä ne oli vaan todella hyviä ilman odotteluakin.

Vanhanajan porsaankyljykset

Tämä ruoka tuo vahvoja muistoja lapsuudesta jolloin käytiin ulkona syömässä ja vanhemmat otti "aina" vanhanajan porsaankyljyksiä.

Lammaspata

Lammasruuista vaan tykkään niiin paljon...tässä hyvän lammaspadan ohje. Lampaan lihaa paloiteltuna (tähän käy ne erinomaisesti ne "sitkeät" lihat)

Mureaa karitsanpaistia

Meille oli tulossa pari nuorta miehenalkua kylään. Kun heiltä ruokatoivetta kysäsin, niin vastaus oli, että lammasta ja sitä mitä on aiemminkin tehty. Nooh, sehän tietty passasi meille enempi kuin hyvin! :) Aiemmin ollaan käytetty tähän sekä lampaan luutonta paistia (kuten myös putkipaistia), joten tällä kertaa kokeilin sitten karitsan paistia. Oikein hyvää oli tämäkin! Lisukkeena juuresten lisäksi meillä oli kermaiset valkosipuliperunat. 

Moussaka elikkäs ”mussaka”

Hidasta, mutta ah niin herkullista.

Hevosen poski tummassa oluessa

Kauppahallissa oli tyrkyllä hevosen poskea ja kun possun poskea oltiin jo aiemmin testattu ja hyväksi todettu, niin pitihän sitä hevosenkin poskea päästä maistamaan. 

Possupata a’la Katja

Tätä pataa tein 40-vuotisjuhliini. Osallistujille kerrottiin, että ruokana on possupataa; se mitä possun osaa käytän, jätin tietoisesti kertomatta. ;) Kun ruokaa haettiin kehujen kera lisää, kerroin, että se possun liha on possun poskea. 

Jauheliharagu

Olinpas muutaman kerran lukenut facesta, kuinka joku kertoi tehneensä ragua ja kuinka hyvää se oli. Pakkohan sitä oli mennä netin ihmeelliseen maailmaan katsomaan, että mistä ihmeellisestä ruuasta on oikein kysymys. Reseptejä näytti olevan ihan yhtä paljon kuin tekijöitä, mulla kun oli jauhelihaa jääkaapissa, niin päätinpä sitten tehdä omantyyliseni jauheliharagun

Majavanlihasoppa

Ostettiinpa yhdellä Tallinnan risteilyreissulla majavan lihaa säilykkeenä, kun ei oo ennen majavaa (missään muodossa) tullut syötyä. Vanhasta kunnon nötkötistä (sian- ja naudanlihasäilyke) on tullut soppaa tehtyä, joten aattelinpa sitten, että tämän kanssa toimitaan ihan samalla tavalla. Eikun tuumasta toimeen…

Sonninposki tummassa oluessa

Hevosen poski ja se jo tuttu possunposki oli testattu ja tällä kertaa kauppahallista löytyi sonninposkea (ai että mä tykkään tosta meijän kauppahallista, kun sieltä löytyy meikäläisen koekeittiöön testattavia lihoja :). Pitihän sitä ostaa ja laittaa pataan hautumaan.

Nyhtölammas

Lammasta, lammasta… Ihania lampaan reseptejä on vaikka kuinka paljon, voiko lampaan lihaan ikinä kyllästyä!? Enpä usko… Tässä oikein hyväksi todettu nyhtölampaan ohje ja se mikä on parasta näissä nyhtöruuissa, niin nämä valmistuu kuin itsekseen.

Filonyytit

Tässäpä hyvä suolainen ja yllättävän ruokaisa murkina. Aina yhtä tyytyväisiä on olleet niin me kuin he, joille tätä herkkua on ensi (tai useampaa) kertaa tarjottu. Ei haittaa vaikka näitä jää seuraavaksi päiväksi yli, mikron kautta kuljetettuna maistuvat ihan yhtä hyviltä kuin edellisenäkin päivänä!

Kylmäsavulohipasta

Ystäväni Mira tätä minulle ensimmäisen kerran tarjosi vuosia sitten ja se on jäänyt pastaherkkujen suosikkien joukkoon. Tämä on todella maukasta pastaa. Pieniä muutoksia ruokaan on vuosien mittaan tullu tehtyä, kokeile, kyllä kannattaa.

Rapeat broilerinkoivet

Meillä ei pahemmin enää ns. perinteisiä broiskunkoipia tehdä vaan tehdään näitä rapsakoita versioita. :) Alkuperäinen ohje on maku.fi -sivustolta, tätä olen sitten meijän makuun tuunannut.

Tölkkibroileri

Tässäpä sellainen ruoka, joka esivalmisteluvaiheessa aiheuttaa naurunpuuskia (ei ole tölkin tunkeminen broiskun hanuriin kovin helppoa) . Teimme tätä mieheni kanssa ensimmäisen kerran hiiligrillissä, se ei ehkä ole se paras tapa tehdä tätä (broiskun persuksen puolikas meinasi ihan tosissaan palaa), mutta hyvää tuli tästäkin!

Curry

Työkaveri teki meille töissä lounaaksi currya ja meikäläinen oli myyty. Pitihän tätä sitten kotonakin kokeilla. Kun lisättiin suoraan annoksen päälle hunajaa, se oli se lopullinen piste iin päälle. Nam! 

Huru-ukon keitto

Tämän ohje on alkuperäiseltä nimeltään ”Huttu-ukon keitto” ja ohje on hyväksi todettu jo vuosia sitten kun tuli karpattua. Meijän perheen suussa keiton nimi on muuttunut huru-ukoksi ja ohje on myös vuosien saatossa hieman muuttunut. Hyvältä maistuu kuitenkin!

Kolmen juuston kinkkupiirakka

Tässäpä erittäin maukas piirakka, jossa on sekä kinkkua että reilusti erilaisia juustoja. Jos karsastat voimakkaan makuisia juustoja, käytä omaan makuusi sopivia miedompia juustoja...

Kanttarellipiirakka

Tätä sienipiirakkaa on aina rapujuhlissa tarjolla ja se tekee hyvin kauppaansa. Sieninä voi käyttää muitakin tuoreita sieniä, kuin kanttarelleja. Me vaan tykätään kanttarelleista eniten ja niiden saamista odotellaan myöhäiskeväällä kieli pitkänä. Jos et tykkää smetanan mausta, käytä kermaviiliä.

Västerbotten-juustopiirakka

Tämä piirakka kuuluu rapujuhliin! Västerbotten-juusto on aika voimakkaan makuista eli jakaa varmaan mielipiteitä, mutta me tykätään ja kovasti! Vähän arvokas piirakka tää on, Västerbotten-juusto ei ole sieltä halvimmasta päästä, mutta hyvästä maksaa mielellään…

Vuohenjuustolla kuorrutetut pekoni-sienitäytteiset paprikat

Laita uuni kuumenemaan 200 asteiseksi. Halkaise paprikat pituussuunnassa ja poista siemenet. Aseta puolikkaat leivinpaperille uunipannulle. Leikkaa pekoni pieniksi paloiksi ja laita palat kylmälle pannulle...

Lammas-pekonipiirakka

Tehtiin lampaanpaistia viikonloppuna ja sitä jäi sitten vähän reilumman puoleisesti yli. Jääkaapista löytyi pekonipaketti, vajaa sinihomejuustopaketti ja kolmen sipulin kermaa, joten ei muuta kuin piirakkaa vääntämään

Salamipiirakka

Piirasta teki mieli ja kun ei nyt ihan perinteinen kinkkupiirakka innostanut, niin kokeiluun tuli salamipiirakka (tosi omaperäistä ;) ). Tästä ei tullut ollenkaan raskas eikä suolainen vaan oikein hyvä! Passaa tehdä uudemmankin kerran

Hevosen ulkofilettä, valkosipulikermaperunoita ja myskikurpitsaa

Viikonloppuna on ihanaa nauttia myös suhteellisen nopeasti valmistuvasta ruuasta (ei aina tartte olla sitä slow foodia) ja mikä olisikaan parempaa lauantain herkkua kuin pihvi, hyvät lisukkeet ja lasillinen punaviiniä.

Siskonmakkarakeitto (aasialaistyyppinen)

Ruuaksi oli tarkoitus valmistaa siskonmakkarakeittoa ja kun oli sellainen pikkasen nuhainen olo, aattelinpa että pitääpä kokeilla sellaista vähän mausteisempaa, aasialaistyyppistä soppaa. Ei siitä hullumpaa tullut!

Rapeaa possun kylkeä uunissa

Muutamia kertoja olen kuola valuen katonut kun Jamie Oliver on töllössä tehnyt possun kylkeä. Ensimmäinen kokeiluni kyljen teossa ei menny niin kuin Strömssöössä, kylki oli aivan liian paksu (oli sellainen 7 – 8 cm) ja vaikka nahka olikin ihanan rapsakkaa, liha jäi todella sitkeäksi (ehkä olisi pitänyt reilusti pidentää paistoaikaa). Osta siis ohuin mahdollinen pala, kun tätä ruokaa valmistat. Meillä oli nyt nahan kanssa n. 3 - 4 cm paksu lihaköntti ja tällä kertaa lihasta tuli oikein pehmeää.

Ruokaisa jauhelihasalaatti

Ruokaisa salaatti on todella näppärä arkiruuaksi myös sellaisena päivänä kun ei vaan yksinkertaisesti jaksa alkaa siinä hellan vieressä pitkää aikaa ihmettelemään. Tämä salaatti on ollut jo pitkään meijän suosikkilistalla ja siellä se varmasti myös pysyy. Niin mausteisuutta kuin tulisuutta on todella helppo säännöstellä käytettyjen ainesten kanssa. Tällä kertaa meillä oli tällainen miedompi meksikonväreissä oleva versio, joka ei nostanut hikeä pintaan. ;) Salaatin kanssa voi tarjota tietenkin myös maissilastuja.

Mantelikala

Mun on tehnyt jo pidemmän aikaa mieli (joidenkin kouluajan kauhua) mantelikalaa. Muistan sen olleen yhden kouluruokaherkuistani, joten reippaasti piti testata onko se nyt niin hyvää vai kultaako aika muistot. ;) Ja kyllä mä edelleenkin tykkäsin ja paljon. Lisukkeena oli pakasteesta miniröstiperunoita ja baby-porkkanoita

Chorizo-olutrisotto

Viikottainen ongelma, mitähän ihmettä sitä laittaisi ruuaksi arkena. Aikani surffailtuani silmiini osui Valion sivuilta makkara-olutrisoton ohje. Se kuulosti niin hyvältä, että kokeiluun meni, pienin muutoksin, tietenkin... ;)

Kanaa ja riisinuudeleita kookosmaitokastikkeessa

Nuudelit on ollu mulle vähän sellainen outo lisuke. Niitä on tullut syötyä silloin kun Wrong Noodlesista tuli ruokaa työpaikalle tilattua. Nyt olen pariin otteeseen testaillut riisinuudeleita ja nehän toimii kuin spagetti konsanaan. :) Tässä tällainen mausteinen kanaruoka riisinuudeleiden kera, maista niin tiiät tykkäätkö.

Gluteenittomat pinaattiletut

Pinaattiletut on ollut mun herkkua (verilettujen lisäksi) niin kauan kun muistan. Aiemmin sitä tuli tyytyväisenä syötyä kaupasta valmiina saatavia lättyjä, mutta kun sitä kerran malttaa tehdä näitä itse, kaupan versiot jää hyllyyn. Voit myös käyttää ihan tavallisia vehnäjauhoja gluteenittomien jauhojen tilalla, toki letut ei sitten enää ole gluteenittomaan ruokavalioon sopivia.

Uunimakkara juuston kera

Ehdottomasti parasta uunimakkaraa tulee siten, että sitä hitaasti lämmittää. Tämä ohje ei siis ole mikään arjen nopein, mutta jos ei ihan sudennälkä ole, niin kyllä tätä kannattaa odottaa. :) Meijän perheessä uunimakkara tehdään aina (tai muuten tulee kriisi) Atrian punaisesta lenkistä!

Jauhelihapizza+vähän muutakin täytettä

Jauhelihapizza tehtiin tällä kertaa ns. pizzakivellä. Tykätään siitä, että näissä home made –pizzoissa on aina kunnolla täytettä… Ja valkosipulia sitten ihan raakana puristettuna päälle tai voi sen laittaa uuniin paistumaan tai sitten sen voi jättää poiskin

Jauheliha-tonnikala-pepperonipizza

Sunnuntait on sitten mitä parhaimpia päiviä pizzan tai muun ehkä ns. roskaruuan vääntämiseen. Tällä kertaa tehtiin parit erilaiset pizzat, ensimmäisestä jauheliha-tonnikala-pepperonipizza versiosta, joka tehtiin pellille ei ehtinyt ees kuvaa ottamaan.

Jauhelihaa ja maissilastuja elikkäs Muchos nachos

Tässäpä pari hieman erilaista reseptiä yllättävän täyttävään ja oikein hyvään ”roskaruokaan”, joka kulkee meijän perheessä nimellä ”Muchos nachos” tai ”sipsiruoka”. Kyseessä on siis niinkin eksoottinen ruoka kuin nachoja ja jauhelihaa uunissa tehtynä.

Paistettu lohi ja hollandaisekastike

Lohi on varmaan yksi helpoimpia kaloja kypsentää, sitä kun on suhteellisen vaikea saada kuivaksi. Hollandaisekastiketta en ollut aiemmin tehnyt, googlaamalla löytyi monenmoista reseptiä. Tästä kastikkeesta tuli oikein hyvä vaikka useampaa reseptiä taas sovelsinkin...

Ribsit

Aurinkoisen pääsiäisen kunniaksi päätettiin avata grillikausi. Viime vuoden parvekegrillauskokeiluiden jälkeen totesimme, että meillä on varsin hyvä sähkögrilli, joka ajaa grillauksen fiilistelyn (ilman savulta tuoksuvia vaatteita) oikein hyvin. :) Mökkeilessä sitten käytetään ihan ehtaa ja aitoa hiiligrilliä, jolla saa grillattavaan ruokaan, niin kuin näihin ribseihin, myös sitä savun makua.

Savuluusoppa

Savuluusoppaa(kin) on syöty meijän perheessä niin kauan kun muistan ja soppana on kuulunut myös mun suosikkeihin. On niin mukavaa, kun voi leikkiä luolamiestä (tai no meikäläisen tapauksessa ehkä kuitenkin naista ;) ) ja repiä luita irti toistaan ja kaluta niistä lihanpalasia irti... Nykyään sitä muka sivistyneesti syö muutaman luun ihan sellaisenaan ja sitten yrittää malttaa ”siivota” pari luunpalasta myös sinne lautasellekin sopan sekaan.

Uunilohta ja suikalekermaperunoita

Eilen oli niin hyvällä hinnalla kokonaista kirjolohta Stockkalla tyrkyllä, että pakkohan sitä oli käydä ostamassa. Aattelin, että joskos sitä jonkinmoisen lohilaatikon nopeaksi arkiruuaksi väsää ja toisesta puolikkaasta (ja ruodon rämppeistä) sitten ensi viikolla lohikeiton.

Nyhtöpossu

Nyhtöpossu, siinäpä taas sellainen kiitollinen ”unohda uuniin –ruoka”. :) Muutamia kertoja aiemmin kun olen nyhtistä tehnyt, on kaupasta tullut ostettua kassleria ja se on kypsennetty liemessä. Tällä kertaa aattelinkin tehdä ko. ruuan possun lavasta ja vielä jotain muutakin testailua eli enpä kypsentänytkään liemessä vaan ihan sellaisenaan ritilän päällä.

Lohikeitto kolmen juuston kermalla

Edellisviikon lohenpuolikas pääsi tänään testiin keiton muodossa. Ostin kaupasta vahingossa kuohukerman sijaan kolmen juuston kermaa, joten siitähän se ei niin kermaisen lohikeiton rakentelu sitten lähti. :) Vähän kyllä jännitti, että mitähän tästä taas tulee..

Tirripaisti kasviksilla

Tirripaisti. Siinä sellainen hyvin vahvasti lapsuuteen niin ruuan nimenä kuin tuoksunakin vetävä ruoka. Lapsuudenkodissa tirripaisti syötiin keitettyjen perunoiden kera, rapeaksi paistetun possun seassa oli myös paistettua sipulia. Tuhtia, erittäin täyttävää ja edullista ruokaa.

Lasagne, gluteeniton

Tykkään ehdottomasti enemmän lasagnesta kuin makaronilaatikosta, ehkä sen takia, että lasagnessa on enemmän "kosteutta". Tällä kertaa testissä oli lampaanjauheliha ja päätin ihan varovaisesti vastustaa Marco Pierre Whitea ja laitoin vähän juustoakin lasagnen valkokastikkeen sekaan. ;)

Broileria riisipedillä

Muistan tätä ruokaa tehneeni ensimmäisen kerran yläasteen köksän tunnilla (tosin vähemmillä mausteilla) ja ilmeisesti se silloinkin maistu hyvältä, kun tätä on tullut useampaan otteeseen tehtyä. Valmistuu taas kuin itsestään ja eikä tiskiä paljon tule, kun kaikki ainekset laitetaan samaan astiaan. Broiskun koivista tulee hyvää makua riisiin ja koipi-reisien nahkakin paistuu mukavan rapeaksi. Kokeile!

Makkarapihvit jahtimakkarasta

Tässä taas tällainen lapsuuteen vievä ruoka. :) Muistan, että makkarapihveihin käytettiin sekä jahtia että sipuliteemakkaraa ja onhan ko. makkaroita käytetty myös ihan kesällä grillaillessa (sillon kun ei vielä kävyillä käristäessä tullut niitä karsinogeenejä ;) ). Alun perin ajatuksenani oli tehdä makkarakuppeja, mutta eihän tuo makkara mihinkään käpristynyt, kun ei siinä ole sitä luonnonsuolta pinnassa. Mutta nou hätä, kananmunaa ja korppujauhoja esiin ja makkapiffit uuniin.

Kahden makkaran kiusaus

Juhannuksena oli hyvä tarkoitus grillata lihan lisäksi perinteisesti makkaraa, mutta homma jäi ajatuksen asteelle. Niinpä jääkaapissa köllötteli makkarapaketteja, jotka odottivat selkeästi ruuaksi pääsyä. Makkarakastike ja –keitto ei nyt lämmittänyt mieltä, jotain muuta oli siis keksittävä. Rupesinpa sitten pohtimaan, että saiskohan makkarasta kiusauksen aikaiseksi ja hoplaa, uusi maukas ja mukavan mausteinen ruoka näki päivänvalon! ;) 

Cannelonit jauhelihatäytteellä, gluteeniton

Cannelonit, siinä sellainen mukava lasagnen ja makaronilaatikon yhdistelmä – tosin vähän työläämpi. Olen kerran aiemmin canneloneja tehnyt ja ainoa asia mikä aiheutti harmaita hiuksia oli se putkiloiden täyttäminen. Tällä kertaa olin ovela ja käytin avuksi suurisuista suppiloa. Ta-daa! Putkilot täyttyivät kuin itsestään. ;) Täytteen kannattaa olla aika juoksevaa, koska kypsentämätön kuivapasta imee nestettä reilusti. Kannattaa nähdä vaivaa, sillä hyvää on! 

Juustoinen kukkakaali-kanavuoka

Alkuviikko oli mennyt syödessä viikonlopusta jääneitä ruokia, joten nyt teki mieli ihan ”uutta ruokaa”. Muistin, että meillä oli jääkaapissa avattu juustoraastepussi, joten siitähän olisi sitten järkevää lähteä rakentelemaan sitä kuuluisaa ”jotakin”. Aikani googleteltuani silmiini osui resepti maku.fi –sivulta ja kun me ei kukkakaalia kauheasti ruuanlaitossa käytetä, niin pakkohan reseptiä oli testata.

Possun potkat aasialaistyyppisillä mausteilla

Ensimmäisellä kerralla muistan tehneeni possunpotkat vähän samaan tyyliin kuin karitsanpotkatkin mutta se missä tein virheen oli se, että enpäs sitten huomioinut että porsaan potkat ovat aikas paljonkin isompia kuin karitsan vastaavat ja tarvitsevat myös paljon pidemmän kypsytysajan (kuin sen n. 3 - 4 tuntia). Tästäpä viisastuneena heitin potkat jo aamusella uuniin, jossa ne saivat koko päivän muhia ihan rauhassa. Tällä kertaa myös maustamisessa mentiin vähän toisenlaisiin maisemiin, possu sai aasialaisia makuvaikutteita haudutusliemeensä.

Säilykelihasoppa villisiansäilykkeestä

Varmaan jokainen (tai ainakin lähes jokainen) on maistanut jossain vaiheessa elämäänsä sian-ja naudanlihasäilykettä eli nöttköttiä. :) Jotkut siitä tykkää enempi, toiset sitten vähän vähempi. Edellisellä risteilykerralla eteläiseen naapurimaahan tuli taxfreestä ostettua villisiansäilykelihaa, joten aattelin sitten tehdä siitä soppaa koskenlaskijan kera. Jos ei just nyt satu villisiansäilykettä olemaan kaapissa, niin käytä ihan ehtaa ja aitoa nöttköttiä.

Kebabkiusaus

Kesäloma alkaa puskemaan päälle, joten jotain helppoa, hyvää (ja mielellään semmoista ruokaa, josta ei jää kuin seuraavan päivän lounas) piti saada aikaiseksi. Olin kerran aiemmin tehnyt kebabkiusausta ja se onnistui todella hyvin. Potkua oli ja se oli muutoinkin sellainen oikein maukas kiusaus. Nyt sitten jännittämään, että saako edes jotain vähän sinnepäinkään aikaiseksi... Hyvää tuli ja potkuakin oli sopivasti!

Lappihenkinen pizza

Täällä pohjoisessa on tullut syötyä grillattua ahventa (kiitos erinomaisen Immeljärven) jo useampana iltana iltapalaksi. Nyt teki mieli jo vähän muutakin, joten päätinpä sitten tehdä pizzaa vähän niin kuin "Lappi-hengessä". Psylliumia en ns. lähikaupasta löytänyt, joten piti tehdä ihan vehnäpohjainen pizzapohja. Ehkä hitaasta kohotuksesta johtuen tämä pizza ei käynyt mahalle niin pahasti kuin ns. normaali pizzapohja. Ja nuo täytteet, ne kyllä kruunasi kaiken. Voipi suositella. :)

Luuton lampaanpaisti, grillattu

Kesälomareissun vuokramökkiin kuului laavu grillipaikkoineen, joten jo ennen reissuun lähtöä ehdottelin ukolleni, että mitä jos näin lampaanlihan ystävinä kokeiltaisiin luutonta paistia grillattuna. Tuumasta toimeen ja lähes neljän tunnin "savusukelluksen" jälkeen saimme pöytään aivan perskuleen hyvää ja maukasta lammasta. Oli kyllä kaiken vaivannäön arvoista! :)

Rendang(mausteinen naudanlihapata)

Syysflunssa meinasi puskea päälle! Argh. Mietinpä, että mikä olis hyvä murkina, joka kävisi säälimättä flunssapöpöjen kimppuun ja vastaus tähän oli mausteinen pataruoka! Siinä pitäisi ehdottomasti olla chiliä, valkosipulia ja inkivääriä... Ei muuta kuin google auki ja hakusanaksi pataruoka ja sieltähän löytyi useampi resepti oikein maukkaalta kuulostavasta ruuasta; Rendang. Siitähän se resepti sitten lähti muodostumaan. Todella hyvää ja mausteista oli ja selkeästi tunsin kuinka nuhapöpöt pakenivat kropasta..

Hanhenkoivet uunissa

Kauppahallissa oli pitkästä aikaa hanhea tyrkyllä, joten pakkohan sitä oli ostaa. Hanhen palaset on valmiiksi marinoitu kuusenkerkässä, joka sopii ihan ääreist' hyvin tähän lihaan. Tämä on myös todella helppo ruoka valmistaa, ota vähän väriä pintaan, siirrä uunivuokaan ja unohda uuniin... Himputin hyvää on ja ostoslista on lyhyt!

Myskikurpitsarisotto

Myskikurpitsasta on tullut yksi suosikkivihanneksista. Ollaan sitä syöty uunissa paahdettuna ja tällä kertaa laitettiin palasiksi ja risoton sekaan. Helppoa ja hyvää! 

Moskovanpata (valkosipulinen)

Koko alkutalvena ei mitään pahempia pakkasia ole näkynyt eikä kuulunut, joten kun pakkasukko päätti puhaltaa ensimmäiset kunnon kylmät meitin päälle (tietenkin nyt kun joulu on ohi ja kevättä jo odotellaan), niin viluhan se välittömästi yllätti! Pakkaspäiviin sopii ehdottomasti pataruoka, joka alkuvalmistelujen jälkeen lähes itsekseen uunissa valmistuu samalla kun itse pihalla hengailee. Mikäs onkaan sen jälkeen ihanampaa kuin ahmia sisäänsä kuumaa ja lämmittävää ja ennen kaikkea hyvää ruokaa!

Juustopiirakka

Allerumsin Präst 35% juusto oli laitettu halvennukseen. Meillä kovasti tykätään noista ruotsalaisista juustoista (kuten Västerbottenista), niin pakkohan se pala oli siitä ostoskoriin pudottaa. Tästä saikin mainion piirakan iltaruuaksi työpäivän jälkeen. Helposti ja nopeastikin valmistuu. Kokeile sienillä tai ilman :)

Keisarinnan lohikeitto

Kalakeitot kuuluu keitoissa meijän perheen suosikkeihin. Yksi lempparikeitoista on lohikeitto ja varsinkin tämä makumaailmaltaan vähän erilainen keisarinnan lohikeitto. Alkuperäisen ohjeen olen löytänyt Kotikokki.net sivustolta ja sitä ohjetta on sitten muunneltu kerta kerralta enempi meidän makuun sopivammaksi. Vaikka ainesosat kuulostaa aika erikoiselta, älä hämäänny, tästä tulee oikeasti tosi hyvää! Kokeile!

Oluessa haudutetut karitsanpotkat

Stockmannilla oli todella edullisesti karitsan potkaa myynnissä. Kun me tällaisia lampaan ja karitsan lihan ystäviä ollaan (jos se ei ole tullut selväksi ;) ), niin pakkohan sitä oli kaupasta hakea. Potkaa ollaan kokeiltu niin punaviinissä kuin oluessakin haudutettuna ja olutversiosta ollaan tykätty enempi, joten sillä mentiin tällä kertaa. Kivasti tuli tuo appelsiinin maku liemestä, tykättiin!

Kreikkalaistyyppiset lihapullat

Lammasruuat vie ajatuksen helpostikin Kreikan maisemiin ja niihin ihaniin ruokiin mitä siellä lampaasta tarjoavat (ja kieltämättä Kreikan lomilla tulee syötyä lammasta lähes päivittäin). Kotona yritän tehdä lammasta mahdollisimman usein (siis muulloinkin kuin pääsiäisenä), sillä kuten aiemmin on jo maininnutkin, lampaanliha on meidän suurta herkkua. Tällä kertaa haettiin kauppahallista hyvää lampaanjauhelihaa, josta ajattelin kreikkalaistyyppiset lihapullat pyöräyttää. 

Hitaasti haudutettuja poron potkakiekkoja

Sisko ja hänen miehensä ostavat Lapista poronlihaa suoraan tilalta. Mähän tästä tietenkin innostuin, että sieltähän saattaisi sitten saada vähän jotain erikoisempaakin lihanpalaa. Ja jepulis jee, saimme tilattua poron potkakiekkoja. Ai että olin iloinen! :) Oon tottunut tekemään pataruokia siten, että pelkkää lihaa on sen pari kiloa, joten kilon verran kiekkoja (sisältäen luun ja lihan) tuntui jotenkin vähäiseltä, mutta hyvinhän tuo riitti, kahdelle suursyömärille yhdeksi kertaa

Risotto (kuohuviinipohja)

Risotto on siinä mielessä jännä ruoka, että vaikka sen valmistus kuulostaa todella helpolta, niin ei se täydellinen risotto onnistu läheskään aina. Olen nyt yrittänyt tutustua risoton ”sielunelämään” vähän eri tahoilta ja monessa ns. huippukokin ohjeessa sanotaan, että riisiä ja sipuleita ei pitäisi kuullottaa valmistuksen alussa. Aattelinpa sitten uskoa näitä tyyppejä ja kokeilla ilman kuullotuksia ja tehdä vielä kuohuvan kera, kun sitä(kin) kovasti kehuttiin.

Kylmäsavuporopiirakka

Oltiin käyty kalamarkkinoilla, jolta mukaan tällä kertaa napattiin kaikkea muuta paitsi kalatuotteita. Yksi ostos oli poron kylmäsavuviipaleet, joista ajattelin tehdä piirakkaa samalla ajatuksella kuin lappihenkistä pizzaa. Aineksia ei kovin montaa piirakkaan tullut, mutta ei tällaiseen herkkuun paljoa mitään tarvitakaan. Himpskatti että olikin hyvää, meillä piirakka meni (vahingossa) ihan yhdeltä istumalta….

Varhaiskaali-jauhelihalaatikko

Kaalilaatikkokin on sellainen lapsuudesta tuttu herkkuruoka. Nyt kun varhaiskaali oli saapunut kauppaan, niin pakkohan sitä oli kaalilaatikkoa tehdä. Eikä varmasti yllätä se, että jauhelihaksi valikoitui lampaanjauheliha. :D Voit toki käyttää tähän laatikkoon ihan sika-nautaakin. Hiljaa hyvää tulee, joten malta mielesi ja odota tämän herkun valmistumista! Parasta tämä on toki seuraavana päivänä lämmitettynä, mutta oikein hyvää myös "suoraan uunista".

Pintamaustettu porsaan pihvifilee

Ylen sivuilta löytyi grillikoulu, jossa Strömsön kokki (eli hyvin alkaa tämän mun testailu) oli sähkögrillissä grillannut possunsisäfilettä ja kun meijän parvekkeella tosiaan tuommoinen härveli on, niin aattelinpa sitten kokeilla mitenkäs se possu sitten rillissä tiristyy. Ensiksi piti toki kipaista Ikeaan ostamaan jo kauan kaipaamaani morttelia! Iso ja mun silmiä viehättävä mortteli sieltä löytyikin, joten nyt hökötys pääsi sitten heti testiin. Sisäfile on mun makuun vähän turhan kuivaa, joten tein tämän pihvifileestä. Muuttelin myös alkuperäisen ohjeen mausteseosta, sillä kaupasta ei löytynyt fenkolinsiemeniä eikä pepronicino-chiliä. 

Lampaanjauhelihapihvit fetajuustolla

Ollaan pariin otteeseen tehty lampaanjauhelista hampurilaisia ja niistä on tullut todella mehukkaita. Näin ”pizzaperjantaina” päätettiin sitten herkutella fetajuustolla maustetusta lampaanjauhelihapihveistä niin gluteenittomien kuin tavallisten sämpylöiden kanssa. Kyllähän nää oikein hyvältä maistuu myös sähkögrillissä paistettuna, mutta ei se pieni grillin maku pihveissä huonoa tee. ;) Nämä jauhelihapihvit maistuvat todella hyvältä ilman sitä sämpylääkin.

Lampaankareet

“Teillä taidetaan syödä aika paljon lammasta?” totesi kauppahallin myyjä, kun vaihteeksi lampaanlihaa ostettiin. Kyllä vaan! Niin kuin moneen kertaan aiemmin on (täälläkin) tullut todettua, niin me tykätään ihan hemskatin paljon sekä lampaan että karitsan lihasta. Edellisenä viikonloppuna oltiin herkuteltu sekä lampaanjauhelihapihveillä että karitsanpaistilla, niin kyllähän nyt vielä yksi viikonloppu lammasta syöden menee. :D Ostimme hirmuisen hyväksi todettua lampaan karetta jolle tehtiin aavistuksen makea marinadi. 

Stroganoff (nopea)

Katseltiin Yleltä ohjelmaa Hairy Bikers: Villi Pohjola, jossa oltiin Venäjällä. Miekkoset laittoivat siinä niin herkullisen näköisiä liharuokia, joista totesin, että pakko päästä testaamaan. Toinen ruuista oli saslikki, jota meinaan testata kesälomalla, ihan pallogrillillä. Siitä siis reseptiä myöhemmin. Tämä ensimmäinen koklailu on vähän niin kuin pikaversio stroganoffista. Resepti mukailee setien tekemää ruokaa, mää sitä taasen muokkasin. Tästä mulla oli todella kovat odotukset ja ne todellakin täyttyivät! Hirrrmuisen herkullista!.

Kesäkurpitsaan kääritty poronpaisti

Oltiin menossa sukulaisten luo viettämään viikonloppua ja suunnitelmissa oli tehdä mixed-grill -tyyppinen grillaussetti, jossa tarjolla olisi lampaanjauhelihapihvejä, hirvenlihamakkaraa sekä poron paahtopaistia. Olin ajatellut, että poro grillattaisiin ihan sellaisenaan, mutta eipäs sitten tehtykään niin. :) Ykkösen aamu-tv:ssä nimittäin mainostettiin, että Samin grillissä valmistetaan poroa. Kun näin mimmoisesta herkusta oli kyse, niin pakkohan sitä kokeilla! Poron lihan tilalle käy varmasti myös naudan tai hevosen ulko- tai sisäfilee..

Possun kassleria limemarinadissa sekä chili-limevoita

Kassler ei ole meidän perheessä ollut oikein koskaan sellainen grillausherkku. Todella hyvää pulled-porkia siitä kyllä saa, mutta jos ollaan aateltu jotain lihaa grillata, niin kassler ei ole tullut ensimmäisenä (eikä toisenakaan) mieleen. Yleisesti ottaen meillä syödään muutoinkin aika vähän grillattua possua (tai ko. lihaa ylipäätään, paitsi ehkä valmiin pekonin ja kyljen muodossa 😉). Viikonloppu oli taas tulossa ja tällä kertaa suunnitelmissa meidän sähkögrillillä grillaaminen. Ehdotinkin miehelleni, että ollaankos tällä kertaa niinkin uskaliaita, että laitetaan oikein kassleria pannulle paistumaan. 😃Kyllä kannatti!

Kermainen poronkäristyskeitto

Käytiin hääpäivänä Nili-Porossa syömässä ja koska listalla oli poronkäristyskeittoa, sitä piti ilman muuta ottaa (poronliharavintolassa kun oltiin) alkuruuaksi. Ihastuin keiton täyteläisyyteen, joten "pakkohan" sitä oli itsekin koklata. Eihän tästä ny tietenkään tullut samanlaista kuin ko. ravintolassa, mutta todella hyvää kuitenkin (vaikka itse sanonkin ;) )!.

Stifado eli kreikkalainen lihapata

Rakastan Kreikkaa, kreikkalaisten ystävällisyyttä, ilmastoa ja ennen kaikkea kreikkalaisia (lammas)ruokia. Tässä yksi herkullisista ruuista; stifado eli kreikkalainen lihapata. Tätä jotkut tekee naudanlihasta, mun mielestä tää pitää tehdä lampaasta, koska kyse on kuitenkin kreikkalaisesta ruuasta (ei se mikään ruokahäväistys ole, jos tämän tekee myös jostain muusta lihasta, vaikka sitten siitä naudasta ??). Aikaa vie jonkin verran, mutta on kaiken odotuksen arvoista!

Porsaan suolalapa 

Porsaan suolalapa on taas näitä ns. helppoja ruokia eli mausta, laita paistopussiin kasvisten tai juuresten kera ja ”unohda” uuniin. Me ollaan tehty lapaa ihan sellaisenaan ja ymppäämällä pussiin possun kaveriksi lanttua, naurista ja sipulia. Tällä kertaa aattelin, että voisi vaikka laittaa vähän tuollaisia aasialaistyyppisiä makuja eli inkivääriä ja chiliä. Näin syksyllä tuollaiset lämmittävät mausteet tuntuvat jotenkin erityisen herkullisilta.

Feta-pinaattipiirakka

Meillä oli yökylässä nuorimies, joka tykkää erityisen paljon lohiruuista sekä salaatista. Päivällä söimme ruuaksi kylmäsavulohipastaa ja jälkiruuaksi sitruunakiisseliä. Ainakin tällä nuorella miehellä on aivan käsittämättömän nopea aineenvaihdunta (tai sitten vain kyltymätön ruokahalu 😉 ), joten piti varmistaa, että iltaruuaksikin on jotain vähän täyttävämpää. Olen joskus vuonna nappi ja kirves tehnyt feta-pinaattipiirakkaa, joten aattelin, että se voisi olla tähän illalle hyvä juttu..