Nyt kun tässä päästiin vauhtiin ”vanhojen muistelemisessa”, niin muistuipa mieleen myös semmoinen retroruoka kuin appelsiiniriisi! Sitä on kuulemma miehenikin tehnyt köksän tunnilla ja monet kerrat sen jälkeen ”sillon 90 luvulla”. Eipä siis muuta kuin jälkkäriä vääntämään. Maku-lehden sivulla oli käytetty appelsiinimehua riisin keittämisessä ja se kuulosti kokeilemisen arvoiselta idealta. Tosin tein semmoisen muutoksen, että lisäsin mehun joukkoon myös kookosmaitoa. Tein (kuitenkin ihan varmuuden vuoksi) myös ns. perinteisen riisipuuron, hyvähän näitä on vertailla. ?
4 dl appelsiinimehua ja
4 dl kookosmaitoa
1 ½ dl puuroriisiä
2,5 dl Flora vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (vähälaktoosinen)
3 appelsiinia
(1 rkl tomusokeria tai hunajaa)
tai
4 dl vettä ja
4 dl vähälaktoosista tai laktoositonta maitoa
1 ½ dl puuroriisiä
2,5 dl Flora vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (vähälaktoosinen)
3 appelsiinia
(1 rkl tomusokeria tai hunajaa)
Kiehauta appelsiinimehu tai vesi kattilassa. Lisää riisit ja anna kiehua noin 5 minuuttia. Lisää kookosmaito tai laktoositon maito ja hauduta puuro miedolla lämmöllä kypsäksi. Sekoita silloin tällöin ja varo ettei puuro pala pohjaan. Kun puuro on valmista, jäähdytä se.
Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi ja lisää se jäähtyneen puuron joukkoon. Kuori ja leikkaa appelsiinit kalvottomiksi paloiksi ja paloittele ne kuutioiksi. Sekoita riisipuuron sekaan. Tarkista maku. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää ruokalusikallinen tomusokeria tai hunajaa. Tarjoile annoskulhoista tai appelsiinin kuorista. Jos appelsiiniriisiä jää yli, säilytä se jääkaapissa.
#appelsiini #riisi #puuroriisi #appelsiinimehu #kookosmaito #appelsiiniriisikookosmaidolla #vähälaktoosinen #gluteeniton #retroruoka #jälkiruoka #jälkkäri #köksä #muistellaanmenneitä