Lammas Rogan Josh
Lammas on ehdottomasti meidän lihasuosikkeja, koska sitä voi käyttää niin monipuolisesti. Onneksi lammasta saa nykyään ihan ympäri vuoden! Tällä kertaa ajattelin kokeilla lampaasta intialaista ruokaa; Rogan joshia. Jos pidät mausteisesta, mutta ei kuitenkaan kovin tulisesta ruuasta, kokeile tätä! Tämä pataruoka on täydellinen lämmittämään viileinä ja kylminä (syys-/talvi)päivinä. Meillä lisukkeena oli naanleipää, mintturaitaa sekä kurkkusuikaleita.
n. 1,5 kg lampaan tai karitsan luutonta paistia
2 dl paksua jogurttia (10 %)
3 yksikyntistä valkosipulia, kuorittuna ja murskattuna
n. 5 cm:n pala tuoretta inkivääriä, kuorittuna ja raastettuna
2 tl suolaa
8 pientä (tai 4 isompaa) salottisipulia
1 punainen chili
oliiviöljyä
2 kanelitankoa
4 kokonaista neilikkaa
2 laakerinlehteä
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl korianterinsiemeniä murskattuna
1 tl fenkolinsiemeniä murskattuna
1 tl jauhettua kurkumaa
1 tl jauhettua paprikaa
3 tl Garam masala -jauhetta
2 tlk Mutti kirsikkatomaattia (á 400 g/240 g)
n. 2 tl sokeria
Nosta lammas reilua tuntia ennen valmistusta huoneenlämpöön.
Kaada jogurtti isoon astiaan ja sekoita siihen murskattu valkosipuli, raastettu inkivääri sekä suola. Poista lampaasta suurin osa näkyvästä rasvasta (ja mahdolliset isommat jänteet). Leikkaa liha reiluhkoiksi paloiksi ja sekoita lammas jogurtin joukkoon.
Kuori ja paloittele salottisipulit, silppua chili.
Lorauta pataan öljyä. Lisää pataan kanelitangot, neilikat ja laakerinlehdet. Kuullota hetken ja lisää pataan paloitellut salottisipulit sekä silputtu chili. Lisää kuivat mausteet eli jeera, korianterin- ja fenkolinsiemenet, kurkuma, paprika ja Garam masala. Kuullota sekoitellen, kunnes mausteseoksesta alkaa irtoamaan mahtavat tuoksut.
Lisää pataan jogurtissa mureutunut lammas. Kaavi kulhosta kaikki jogurtti pannulle. Sekoittele hetken aikaa, jotta kaikki mausteet tarttuvat tasaisesti lihan pintaan.
Kaada pataan lopuksi kirsikkatomaatit. Huuhtaise tomaattipurkit vedellä ja kaada huuhteluvesi pataan. Hauduta pataa 150 asteisessa uunissa tai levyllä pienellä lämmöllä poreillen noin kolme tuntia, kunnes kastike on paksua ja lammas hajoavan kypsää. Parin tunnin jälkeen kannattaa tarkistaa niin kastikkeen kuin lihan kypsyys, sillä jos kastike tuntuu liian ohuelta, ota kypsytyksen loppuvaiheessa kansi padan päältä pois.
Kun lammas on kypsää, lisää sokeri, maistele ja lisää tarvittaessa mausteita (ja sokeria).
Tarjoa lisänä esim. basmatiriisiä ja/tai naan-leipää sekä mintturaitaa.
Mintturaita
2 dl paksua jogurttia (10 %)
½ dl hienonnettua vahvaa minttua
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna maustua hetken aikaa ennen tarjoilua. Tarjoa intialaisen ruuan lisukkeena tai naanleivän kanssa.
#lammas #lammaspaisti #jeera #juustokumina #kurkuma #neilikka #laakerinlehti #chili #kanelitanko #valkosipuli #salottisipuli #inkivääri #jogurtti #jugurtti #korianterinsiemen #fenkolinsiemen #roganjosh #liharuoka #ruokaalampaasta #lammasruoka #intialainenruoka #mausteinenruoka #pataruoka #slowfood #lämmittäväruoka #viilenevätillat #syksy #talvi #raita #mintturaita