Appelsiinituorejuustokakku
Meillä on ollut aika pitkään (varmaan viime kesästä) Aperol avattuna jääkaapissa. Emme sitten olleetkaan tämän hurjan suosion saaneen Aperol Spriz -drinkin ystäviä. 😃 Jotenkin tuota likööriä oli saatava kulutettua, joten ajattelin sitten tehdä tuosta Aperolista aikuiseen makuun sopivan hyydytetyn tuorejuustokakun. Tästähän tuli varsin maukas eikä ollenkaan liian makea!
Hyydytetty appelsiinituorejuustokakku
12 annosta, sis. alkoholia
Pohja
200 g Lotus Biscoff karamellisoitu keksiä
50 g laktoositonta voita
1 luomuappelsiinin raastettu kuori
Täyte
2 dl laktoositonta vispikermaa
200 g Valion appelsiinituorejuustoa
200 g Valion appelsiinirahkaa
1 dl Siro erikoishienosokeria
2 dl (alkoholitonta) lakkakuohuviiniä
5 liivatelehteä
Kiille
2 dl Aperolia
1 dl (alkoholitonta) lakkakuohuviiniä
5 liivatelehteä
Koristelu
Appelsiiniviipaleita
(Pieniä marenkeja murskattuna)
Muutama mintun lehti (jota mulla ei sitten ollutkaan)
Laita täytteen liivatelehdet kylmään veteen likoamaan n. 5 minuutiksi.
Murskaa keksit monitoimikoneessa tai pakastuspussissa kaulimen avulla painellen. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja appelsiininkuori. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (⌀ 22 cm) pohjalle.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaahdon sekaan appelsiinituorejuusto, appelsiinirahka, sokeri sekä 1 dl kuohuviiniä. Sekoita tasaiseksi.
Kuumenna loppu täytteen kuohuviini (1 dl) esim. mikrossa (ei tarvitse olla kiehuvan kuumaa, riittää että liivatteet sulaa nesteeseen). Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois. Liuota liivatteet kuumaan nesteeseen. Jos seos tuntuu kovin kuumalta, anna liivateseoksen jäähtyä hetki.
Kaada liivateseos täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita pinta. Nosta kakku jääkaappiin muutamaksi tunniksi hyytymään.
Laita kiilteen liivatelehdet kylmään veteen likoamaan noin 5 minuutiksi. Kuumenna kuohuviini mikrossa. Purista liivatelehdistä ylimääräinen neste ja liuota liivatteet kuumaan nesteeseen. Kaada liivateseos Aperolin sekaan (jäähdytä tarvittaessa haaleaksi) ja valuta kiille varovasti täytteen päälle.
Nosta jääkaappiin hyytymään vähintään 5 tunniksi tai mielellään yön yli. Koristele appelsiinijuustokakku juuri ennen tarjoilua appelsiinilla (ja murskatulla marengilla).
Vinkki: kakusta saat helposti gluteenittoman version saat käyttämällä gluteenittomia keksejä.
#juustokakku #hyydytettyjuustokakku #appelsiini #tuorejuusto #appelsiinituorejuusto #rahka #appelsiinirahka #liivate #aperol #lakkakuohuviini #kuohuviini #laktoositon #jälkiruoka #aikuiseenmakuun