Savuluusoppaa(kin) on syöty meijän perheessä niin kauan kun muistan ja soppana on kuulunut myös mun suosikkeihin (tää on taas näitä ruokia joista toiset tykkää ja toiset ei). On niin mukavaa, kun voi leikkiä luolamiestä (tai no meikäläisen tapauksessa ehkä kuitenkin naista 😉 ) ja repiä luita irti toistaan ja kaluta niistä lihanpalasia irti… Nykyään sitä muka sivistyneesti syö muutaman luun ihan sellaisenaan ja sitten yrittää malttaa ”siivota” pari luunpalasta myös sinne lautasellekin sopan sekaan.
Tää on siinä mielessä myös hyvä soppa, että jos/kun lientä ja perunaa jää seuraavaksi päiväksi yli (vaikka ne luut loppuisivatkin), lisää joukkoon vaikka kevyesti paistettua jauhelihaa tai kinkkusuikaleita ja taas on uutta ruokaa tarjolle. Tällä savuluusoppareseptillä on mun äiti tehnyt sopan aina ja tietääkseni ainakin myös jo edesmennyt mummini <3. Tämä soppa ei todellakaan ole vähärasvaista, mutta ei sen tarttekaan olla, kun ei tätä viikoittain syö.
n. 1,5 kg savuluita (näitä saa kauppahallien lisäksi varmaan jokaisesta kaupasta, taitaa olla Korpelan valmistamia)
n. 2,5 l vettä
3 porkkanaa palasina
n. 1 kg kiinteää perunaa kuorittuna ja pilkottuna
(suolaa)
Laita savuluut isoon kattilaan ja kaada vettä niin paljon, että luut juuri ja juuri peittyvät (ei haittaa vaikka päällimmäiset jäisivät veden pinnan yläpuolelle). Kuori keittämisen alussa tulevasta vaahdosta suurin osa joko lusikan tai kauhan avulla pois. Keitä reilut puoli tuntia.
Lisää lihojen joukkoon pilkotut porkkanat (ei tartte olla mitään ihan pientä silppua) ja keitä vielä n. 15 minuuttia.
Poimi lihat kattilasta toiseen astiaan ja lisää liemeen pilkotut perunat. Keitä kunnes perunat on kypsiä (perunan koosta riippuen n. 10 – 15 minuuttia).
Ennen herkuttelun aloittamista, tarkista suolan tilanne. Monesti luut ovat kyllä sen verran suolaisia, että lisäsuolalle ei ole tarvetta.
#savuluu #soppa #tuhtisoppa #varmastilähteenälkä #gluteeniton #laktoositon
1 kommentti. Leave new
Mausteeksi vielä lipstikkaa, niin avot