Seuraan Instassa Tampereen kauppahallin Laatulihaa. Viime viikolla heidän julkaisussaan oli osso buco, joka herätti mielenkiintoni. Osso buco on italialainen ruokalaji, joka valmistetaan monesti naudan potkasta, jossa on luuydin mukana. Kyseessä on siis pataruoka, joka tähän alkavaan syksyyn ja sateeseen sopii viikonloppuruuaksi oikein hyvin. Siispä Laatulihan kautta kotiin ja Googlettelemaan reseptejä. Monenmoista reseptiä löytyikin, niistä sitten lähdin kokoamaan sellaista meijän makuun sopivaa versiota.
n. 2 kg naudan potkakiekkoja (luuydin mukana)
1 sipuli
1 porkkana
1 yksikyntinen valkosipuli
2 prk Mutti kirsikkatomaatteja
3 dl kuivaa valkoviiniä
2 laakerinlehteä
3 rkl silputtua persiljaa
vettä
vehnäjauhoja
oliiviöljyä ja voita
suolaa ja mustapippuria
Gremolata
1 valkosipulin kynsi
½ sitruuna
2 rkl persiljasilppua
Valmista ensin gremolata. Kuori ja silppua valkosipulinkynsi. Pese sitruuna ja raasta tai suikaloi keltainen kuori. Silppua persilja ja sekoita kaikki aineet keskenään.
Leikkaa saksilla lihakiekkojen uloimpiin kohtiin viillot muutamaan kohtaan, jotta lihakiekot ei käpristy paistettaessa. Jauhota potkaviipaleet vehnäjauhossa.
Ruskista lihapalat paistinpannulla öljy-voiseoksessa ja nosta paistetut lihat uunin kestävään kannelliseen astiaan.
Laita uuni lämpiämään n. 130 asteeseen. Kuori ja pilko kasvikset ja kuullota niitä hetki samassa paistinpannussa kuin missä paistoit lihan. Lisää viini, laakerinlehdet sekä persiljasilppu ja kiehauta koko komeus. Lisää kirsikkatomaatit joukkoon ja sekoita.
Lisää seos pataan lihojen päälle. Lisää vettä sen verran, että lihat peittyvät. Hauduta uunissa kannen alla ensin n. 4 – 5 tuntia ja sen jälkeen vielä ilman kantta tunnin verran. Paistoaikaan vaikuttaa lihojen koko (ja paksuus). Joka tapauksessa lihojen tulee olla mureita (”hajoaa kun näytät haarukkaa”) ja kastikkeesta tulee sitä parempaa mitä kauemmin pata saa hautua. Sekoittele kastiketta pari kertaa kypsymisen aikana. Meillä lihojen kypsyminen kesti yhteensä reilut 6 tuntia.
Kun ruoka on lähes kypsää, mausta se suolalla ja pippurilla.
Tarjoile esim. valkoviinipohjaisen risoton kera
#ossobuco #ossobucco #naudanpotka #slowfood #pataruoka #laktoositon #maidoton #helpostihyvää #laatuliha