Kaalikääryleitä on tullut yritettyä tehdä enemmän ja vähemmän hyvällä menestyksellä. On kokeiltu varhaiskaalia, vanhaa kaalia, kiinankaalia, mutta se jokin on puuttunut. Sain työkaveriltani Annelta tämän Mysi Lahtisen Kaalikääryleet Mamma Mia -ohjeen ja nyt on kääryleiden maku kohdillaan! Vie aikaa, mutta voi perskules että on hyvää! Mä en malttanut ootella seuraavaan päivään näitten kanssa, ahmisin jo samana iltana ja kyllä ne oli vaan todella hyviä ilman odotteluakin. Alkuperäistä ohjetta olen hieman muokkaillut.
iso kaalinpää (käärylekaali on tähän paras)
1 kg lampaan jauhelihaa (nauta-sikakin on ok)
1 dl riisiä
1 lihaliemikuutio
6 dl laktoositonta kuohukermaa
1 dl kaalin keitinvettä
siirappia
valkopippuria
suolaa
2 munaa
50 g voita
Kypsennä riisi lihaliemessä siten, että lähes kaikki neste imeytyy riisin kypsenemisen aikana riisiin (kts. ohje riisipaketista). Kun riisi on kypsää, jäähdytä se. Keitä kaalia suolattomassa vedessä sen verran, että lehdet vähän laiskistuvat. Nosta kaalinpää vedestä valumaan lautasen tai vaikka leikkuulaudan päälle. Ota kaalin keitinvettä vähän (1 dl) talteen. Lehdi kaali. Silppua sisimmät pikkulehdet jauhelihan, munien ja keitettyjen riisien joukkoon ja mausta täyte valkopippurilla, suolalla, siirappi- ja kermatilkalla.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuumenna korkealaitainen pelti uunissa. Ota pelti uunista ja sulata siinä voi. Rullaa kääryleet ja nosta ne pellille siten, että taitoskohta tulee päälle (tai sivulle). Laita kääryleet tiiviisti toisiinsa kiinni, jotta kääryleet eivät lähde avautumaan.
Sekoita kaalin keitinvesi kermaan ja kaada seos pellille. Rouhi kääryleiden pinnalle hieman suolaa. Laita pelti uuniin.
Tunnin jälkeen käännä kääryleet varovaisesti. Valuta kääryleiden pinnalle vähän siirappia ja rouhi hieman suolaa.
Jatka paistamista vielä 1 ½ tuntia ja valele kääryleitä pellillä olevalla liemellä silloin tällöin.
Tiputa lämpö 100 asteeseen ja paista vielä reilu tunti. Ota uunista lämpö pois ja anna kääryleiden vetäytyä kastikkeessa vielä reilun puolisen tuntia. Jos et herkuttele kääryleillä heti, laita ne kylmään (lämmitys onnistuu seuraavana päivänä uunissa, paistinpannulla tai vaikka mikrossakin). Tarjoa puolukkahillon kera.
#kaali #kääryle #kaalikääryle #slowfood #kuohukerma #maailmanparhaatkaalikääryleet #pääruoka #laktoositon #gluteeniton #syysruoka #einiinkevyttä #puolukka #puolukkahillo
2 kommenttia. Leave new
Tein tämän ohjeen mukaan, mutta laitoin vain puolet aineista. Tuli elämäni parhaimmat, mitä ikinää olen edes maistanut, kaalikääryleet. Kiitos ohjeesta.
Kiva kuulla, että maistui! Tämä on ehdottomasti myös meidän suosikkikaalikääryleohje! ?