Olin keittänyt naudan kieltä, jota sitten savustettiin leikkeeksi. Keittoliemestä tuli todella herkullista ja ajattelin, että siitäpä saa erinomaisen pohjan lihakeitolle. En edes muista milloin olisin lihakeittoa tehnyt, joten ei muuta kuin kauppaan keittolihaa hakemaan. Lihatiskillä tuijottelin aikani valikoimaa ja eipäs hyllyllä näyttänyt paljon muuta olevan kuin grilliin sopivaa, lähes poikkeuksetta valmiiksi maustettua lihaa. Onneksi sitten huomasin Atrian karjalanpaistipaketin ja siitä ajattelin sitten jotain lihasopan tyylistä uuniruokaa tehdä.
700 g karjalanpaistia (esim. Atria)
2 porkkanaa
pieni pala lanttua
pieni pala palsternakkaa
3 valkosipulin kynttä
2 – 3 laakerinlehteä
10 kokonaista maustepippuria
n. 8 dl – 1 l kuumaa lihalientä
pala purjoa
(suolaa lihaliemen suolaisuudesta riippuen)
Ota liha lämpiämään noin tuntia ennen valmistusta.
Paloittele porkkanat, lanttu ja palsternakka. Kuori ja puolita valkosipulinkynnet.
Paista lihanpalat paistinpannulla kahdessa erässä kevyesti ilman rasvaa. Laita paistetut lihanpalat uunin kestävään kannelliseen vuokaan.
Kuullota paloitellut kasvikset kuivalla pannulla ja lisää ne uunivuokaan lihojen seuraksi.
Lisää laakerinlehdet ja maustepippurit. Lisää lihalientä niin paljon, että lihat ja kasvikset peittyvät.
Laita vuoka 150 asteiseen uuniin ja anna ruuan hautua 3 1/2 tuntia. Lisää kypsennyksen aikana tarvittaessa lihalientä.
Pilko purjo, ota vuoka uunista ja lisää purjot vuokaan. Laita vuoka takaisin uuniin ja hauduta ruokaa vielä reilu puoli tuntia.
Tarkista lihan kypsyys (kypsään lihaan uppoaa haarukka helposti) ja maista myös suolan tilanne ja lisää tarvittaessa.
Tarjoile esim. valkosipulilla maustetun perunamuussin, juuresmuussin tai keitettyjen perunoiden kanssa.
#karjalanpaistiliha #pataruoka #lihapata #uuniruoka #pääruoka #gluteeniton #laktoositon #maidoton #helpostihyvää #slowfood