Etanoiden käyttö ruuanlaitossa, kuten varmaan muidenkin nilviäisten, jakaa hyvinkin vahvasti mielipiteitä. Enkä toisaalta yhtään ihmettele. Itsekin olin hyvinkin epäileväinen etanoiden herkullisuuden suhteen, mutta valkosipulin suurena ystävänä en huomannut etanoissa käytännössä mitään muuta makua kuin se valkosipuli ja mahdollinen lisäjuusto. Etanoita on tullut maisteltua ihan perusjuustolla, vuohen- että aurajuustolla ja kyllä mun makunystyröitä hivelee tuo jälkimmäinen eniten. Rohkeasti testaamaan tätä alkuruokaa, et voi tietää tykkäätkö, jos et ole (ainakin) kerran kokeillut. 🙂 Tämä ohje on ihan purkkietanoille, tuoreet kaverit saavat (ainakin toistaiseksi) olla siellä ryytimaalla ihan rauhassa. 😉
1 prk säilyke-etanoita (purkissa on n. 15 kpl:tta)
10 – 12 valkosipulia (eli mä varaan n. kynnen per pannunkolo)
voita
sinihomejuustoa
Huuhtele etanat juoksevan kylmän veden alla (älä säikähdä purkista tulevaa ”tuoksua”, se häviää huuhdellessa). Kuori valkosipulit.
Laita etanapannut pellin päälle (helpompi käsitellä ja jos rasva valuu pannun reunojen yli, et joudu pesemään koko uunia) ja jokaiseen etanapannun koloon reilu nokare voita ja purista päälle valkosipulia. Sitten etana tai jos pienempiä niin kaksi, jokaiseen pannun koloon. (Jos etanoita jää useampi yli, mä laitan pienen teema-astian pohjalle voita ja valkosipulia ja sinne loput etanat).
Seuraavaksi onkin sinihomejuuston juuston vuoro, sitä sellainen sopiva palanen etanan päälle. Tämän jälkeen koko komeus uuniin 200 asteeseen ja paistele kunnes homejuusto on sulanut ja saanut pikkasen väriä pintaan.
Tarjoa alkuruokana patongin tai muun vaalean (esim. gluteenittoman) leivän kera.
PS. Jos et omista etanapannuja, voit tehdä etanat myös uuninkestävässä vuuassa. Laita silloin voita vähän reilummin, jotta voi eikä etanat pala vuokaan kiinni.
#etana #alkuruoka #etanapannu #valkosipulietanat #sinihomejuusto #sinihomejuustoetanat #patonkiaseuraksi