Lapsena en oikein tykännyt punajuuresta (paitsi tietty niistä kaupan sokeri-etikkaliemessä lilluvista punajuurista ?). Vanhemmiten sitä kummasti mieli muuttuu ja makuaisti kehittyy ja nykyään punajuuri on yksi suosikkijuureksista. Punajuurta ollaan esim. paahdettu uunissa sellaisenaan, on tehty punajuuri-sinihomejuustovuokaa, mutta jostain ihmeen syystä en ole koklaillut punajuurta keittona. Nyt oli siis sopan aika ja punajuuren kaveriksi keittoon uiskenteli vuohenjuusto.
n. 1 kg punajuuria
1 iso punasipuli
1 yksikyntinen valkosipuli
1 rkl oliiviöljyä
1 l kasvislientä
150 g laktoositonta creme fraichea
150 g pehmeää vuohenjuustoa (mä käytin Tescon vuohenjuustoa, oli mun makuun tosi mietoa)
mustapippuria ja suolaa
Jos et halua sulostuttaa sormiasi punaisella värillä, aloita ruuanlaitto laittamalla muovihanskat käteen.
Kuori punajuuret ja pilko ne pieniksi paloiksi. Punajuuri vaatii pitkän keittoajan, joten palojen kannattaa olla pieniä, niin säästät aikaa. Mä pilkoin palat n. sentin kokoisiksi paloiksi ja niiden kypsyminen kesti n. 20 minuuttia.
Kuori ja silppua puna- ja valkosipuli. Kuullota sipuleita öljytilkassa kattilassa hetken aikaa.
Lisää kattilaan kasvisliemi sekä pieneksi pilkotut punajuuret. Keitä, kunnes punajuuret ovat kypsiä.
Soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi. Lisää keittoon vuohenjuusto ja creme fraiche. ”Aja” keitto vielä sauvasekoittimen läpi, jotta keitosta tulee samettista. Jos soppa tuntuu liian paksulta, lisää hieman vettä.
Kuumenna keitto tarvittaessa uudelleen, tarkista suola ja lisää hieman mustapippuria.
Annoksen voi koristella vuohenjuustolla, creme fraichella tai vaikka pilkotuilla yrteillä.
Pssst. Jos vuohenjuusto ei tunnu sun jutulta, voit korvata vuohenjuuston fetalla tai vaikka jättää juuston kokonaan pois ja laittaa vaikka vähän enempi creme fraichea.
#punajuuri #punajuurikeitto #keitto #soppa #sosekeitto #alkuruoka #pääruoka #vuohenjuusto #cremefraiche #ranskankerma #gluteeniton #beetroot #soup #creamsoup #goatcheese #starter #firstcourse #maincourse #gluteinfree