Olin kevättalvella ostanut alennusmyynnistä monen monta ruokakirjaa ja yksi niistä oli suuri grillikirja ja sitä tuli sitten viikolla plärättyä, kun viikonlopun ruokaa mietti. Yllättäen kaikista tarkimmin tuli tutkittua lampaanlihaosiota. ? Siellä oli herkullisen kuuloinen resepti, kofta-vartaat. Ei muuta kuin perjantaina lampaanjauhelihaostoksille! Tällä kertaa ei ollut lammasta, mutta karitsanjauhelihaa kylläkin, joten sitä ostettiin. Jauhelihataikina tuoksui ihanan mausteiselta ja myös koftat maistuivat oikein hyviltä tomaatti- ja minttu-jogurttikastikkeen kanssa.
1 kg karitsan- tai lampaanjauhelihaa
½ sipuli silputtuna (mä käytin punasipulia, mutta keltasipuli olis ollut ehkä parempi)
120 g pistaasipähkinöitä karkeasti pilkottuna
2 rkl jääkylmää vettä
1 rkl juustokuminaa
1 rkl hienoa merisuolaa
2 tl jauhettua kanelia
2 tl mustapippurirouhetta
1 tl tulista chilirouhetta
oliiviöljyä koftien sivelyyn ennen paistoa
Lisäksi tarvitaan 6 – 12 kpl:tta metalli- tai puuvartaita. Jos käytät puuvartaita, laita ne likoamaan kylmään veteen noin vartiksi ennen kuin pyöräytät makkarat vartaiden ympärille.
Tomaattikastike (tulinen)
400 g Mutti hieno tomaattimurska
70 g Rainbow tomaattisose
1 rkl oliiviöljyä
5 tl intiaanisokeria
1 – 2 tl tulista chilirouhetta
1/2 tl hienoa merisuolaa
Laita karitsan (tai lampaan) jauheliha kulhoon. Lisää jauhelihan päälle silputtu sipuli, pilkotut pistaasipähkinät, vesi, juustokumina, merisuola, kaneli, mustapippuri ja chili.
Sekoita ja vaivaa aineksia käsin, kunnes kuivamausteet ovat jakautuneet tasaisesti ja seos on hieman tahmeaa.
Peitä seos kelmulla ja laita jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi tai mielellään yön yli.
Laita tomaattikastiketta varten kaikki aineet pieneen kattilaan. Sekoita ja keitä miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Laita kastike sivuun odottamaan.
Jaa koftaseos 6 – 12 yhtä suureen osaan, riippuen siitä miten isoja pötkylöitä haluat (mä tein 6 kipaletta, eikä tarvinnut kun yhden syödä ja masu oli täynnä ? ). Muotoile seoksesta puhtain, kostein käsin suoria tanakoita ”makkaroita” metalli- tai puuvartaiden ympärille.
Kuumenna ulkogrilli kuumaksi tai esilämmitä sisägrilli korkeaan lämpöön. Sivele pullasudilla kofta-vartaiden päälle öljyä ja grillaa niitä silloin tällöin käännellen, kunnes ovat kypsiä.
Tarjoile koftat kuumana tomaattikastikkeen ja vaikka minttu-jogurttikastikkeen kera.
#kofta #karitsanjauheliha #karitsa #jauheliha #jauheliharuoka #mausteinenruoka #mausteet #varras #varrasruoka #grilliruoka #grilli #kesä #laktoositon #gluteeniton #helpostihyvää