Viime viikon perjantaina töissä ihmettelin ääneen, että mitähän sitä laittais ruuaksi viikonloppuna. Ehdotuksena tuli, että laitappa kalaa. Meijän tarkoituksena oli mennä lauantaina kokeilemaan, joskos Pyhäjärven rannalta jotain ongella saisi, niin kalaruoka kuulosti varsin hyvältä idealta. Kaamea pessimistisyys valtasi mieleni, kun kaupassa töiden jälkeen käytiin, joten kalatiskiltä mukaan lähti lohipala. Ja hyvä, että lähtikin, muutoin olisimme saaneet syödä pelkkää salaattia, Ahti ei nimittäin ollut oikein antipäällä. ? Tämän ohjeen löysin Glorian Ruoka ja Viini -lehden välissä olleesta Sagan reseptivihkosesta. Ohjeesta poiketen marinoin lohta tunnin verran, enkä käyttänyt kastiketta enää lohen pinnan sivelyyn paiston yhteydessä. Hyvää oli!
(8 henkilölle)
reilu 1 kg paksua osaa lohesta
Teriyaki-kastike:
2 dl soijakastiketta
1 dl vettä
4 rkl vaaleaa balsamietikkaa
4 rkl muscovadosokeria
1 dl intiaanisokeria (tai hienoa sokeria)
1 yksikyntinen valkosipuli, kuori ja raasta
n. 3 cm pala tuoretta inkivääriä, kuori ja raasta
1 rkl maissitärkkelystä
2 rkl vettä
Aloita kastikkeen valmistuksella. Laita aineet inkivääriin asti kattilaan ja lämmitä kunnes sokeri on sulanut seokseen.
Sekoita maissitärkkelys ja vesi sekaisin lasissa ja lisää marinadiin. Hämmennä miedolla lämmöllä kunnes seos on saostunut. Jäähdytä kastike.
Leikkaa lohesta pari senttiä paksuja, tasakokoisia neliskanttisia paloja. Laita palat astiaan ja kaada jäähtynyt kastike lohipalojen päälle. Laita astia jääkaappiin ja anna lohipalojen maustua jääkaapissa noin tunnin verran.
Kun lohi on marinoitunut, työnnä kalapalat varrastikkuihin. Kannattaa käyttää puisia varrastikkuja, mä käytin sekä metallisia että puisia ja totesin puisten olevan käytännöllisempiä.
Koska meillä on sähkögrilli, paistoin lohivartaita suoraan paistopinnalla säännöllisesti käännellen, kunnes lohi näytti olevan kypsää. (Reseptissä oli ohjeistettu, että vartaat asetetaan SAGA grillipellin päälle grilliin ja grillataan noin minuutti kaikilta pinnoilta).
Koristele seesaminsiemenillä ja chilillä. Tarjoile esim. kurkun, retiisin ja uuden sadon punasipulin kanssa ja sekoita nopea kastike vaaleasta balsamietikasta, öljystä, suolasta ja sokerista. Tai jonkun muun raikkaan salaatin kera.
#lohi #varras #lohivarras #kalaruoka #teriyaki #pääruoka #itämaistyyppinen #grillaus #kesä #laktoositon #gluteeniton #helpostihyvää