Tein viime vuonna elämäni ensimmäisen inkiväärisiman ja tykästyin kovasti sen raikkauteen. 🙂 Maku-lehdessä oli limettisiman ohje ja kun ainekset näyttivät muutoin samalta kuin kokeilusimani edellisvuonna (ainoa ero oli , että sitruunan tilalle lime), niin tätähän oli pakko testata. Se mitä tästä tulee, on vielä kysymysmerkki, koska tätä kirjottaessa sima on vasta pullotettu (viikon päästä tulee tuomio 😉 ), mutta ainakin siman tuoksu ennen pullottamista oli äärettömän hyvä ja raikas. En tehnyt ihan Maku-lehden ohjeen mukaan (yllätys 😉 ), vaan vähän samaan tyyliin kun olen sen aina tehnyt (eli miten kotonakin tehtiin) ja inkiväärin määrää lisäsin huomattavasti.
5 l vettä
4 limeä
4 dl fariinisokeria
3,5 dl sokeria
4 cm tuoretta inkivääriä
7 g hiivaa
(rusinoita)
Pese limet hyvin kuumassa vedessä ja leikkaa ne viipaleiksi. Kuori ja viipaloi inkivääri.
Kuumenna vesi reilusti kädenlämpöä kuumemmaksi ja sulata sokerit siihen. Lisää limeviipaleet ja viipaloitu inkivääri. Sekoita joukkoon hiiva, kun liemi on kädenlämpöistä.
Anna siman käydä yön yli huoneenlämmössä liinan alla. Siivilöi sima ja kaada puhtaisiin pulloihin suppilon avulla. Voit ennen pullotusta lisätä muutaman rusinan pullon pohjalle (mä en tykkää rusinoista, joten pärjään erinomaisesti ilman niitä). Sulje pullot korkeilla huolellisesti ja laita ne kylmään noin viikoksi.
Viikon päästä avaa pullo varovaisesti ja nauti raikkaasta simasta vaikka munkkien kera. 🙂 Säilytä sima jääkaapissa.
#sima #inkiväärisima #lime #tuoreinkivääri #vappu #raikasjuoma #kesäjuoma #simajamunkit #simajatippaleipä