Myskikurpitsa-juustokakku
Mä näin unta kurpitsa-juustokakusta. Miksi ihmeessä semmoista unta näin, sitä en tänä päivänäkään tiedä. En nimittäin ole ikinä kuullut, että joku olisi moista kakkua tehnyt. Kun aamulla sitten silmät auki sain, oli pakko avata Google-ystävä. Muutamat reseptit sieltä löytyikin, ja mua viehätti eniten Jerryn keittiössä -blogin kermaiselta näyttävä kakku. Ei muuta kuin tuumasta toimeen ja kakun tekoon. Alkuperäistä reseptiä hieman muokkailin, jotta sain siitä gluteenittoman ja laktoosittoman. Kakku on makumaailmaltaan makeahko, mutta ei kuitenkaan makea (jopa meikäläinen tykkäsi ja en ole makeiden kakkujen ystävä) ja kuten työkaverini sanoi, hänellä tulee kakusta ihan joulu mieleen.
180 – 200 g gluteenittomia keksejä (mä käytin Tescon inkiväärikeksejä)
2 rkl kaakaojauhetta (esim. Fazer)
75 g sulatettua laktoositonta voita
400 g maustamatonta laktoositonta tuorejuustoa
200 g laktoositonta Crème fraichea 28 %
1 dl sokeria
4 kananmunaa
1 (luomu) sitruunan raastettu kuori
1 tl vaniljasokeria
2 dl myskikurpitsasosetta
½ tl kanelia
½ tl inkivääriä
½ tl neilikkaa
Tee jo kakun valmistusta edeltävänä päivänä myskikurpitsasose valmiiksi. Kuori myskikurpitsa, poista siemenet ja paloittele se. Kypsennä vesihöyryssä mikäli vaan mahdollista (näin kypsentämällä soseesta ei tule liian vetistä). Jos kypsennät vedessä, niin valuta kurpitsat huolellisesti ennen kuin soseutat ne. Kun palat on kypsiä, jäähdytä ne ja kun palat ovat jäähtyneitä, soseuta ne esim. sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Laita sose kylmään.
Aloita kakun valmistus valmistamalla pohja. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Sulata voi. Murskaa keksit huolellisesti (helpointa on laittaa keksit kestävään muovipussiin ja painella kaulimen avulla keksit murskaksi) ja sekoita yhteen kaakaojauheen ja voisulan kanssa. Painele kakkuvuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti.
Sekoita tuorejuusto, crème fraiche ja sokeri huolellisesti yhteen. Vatkaa kananmunat joukkoon yksitellen. Lisää sitruunankuori sekä vaniljasokeri. Kaada kolmasosa seoksesta toiseen kulhoon ja vatkaa yhteen kurpitsasoseen sekä mausteiden kanssa. Kaada ensin juustotäyte pohjan päälle ja lusikoi sitten kurpitsatäyte sen päälle nokareina ympäriinsä. Pyöräyttele tai ”vedä” (melkein pohjaa myöten) lusikalla kurpitsatäyte juustotäytteen joukkoon.
Vinkki: Vuoka kannattaa laittaa leivinpaperilla vuoratun pellin päälle, sillä kakkupohjasta irtoaa rasvaa. Ei tartte sitten koko uunia pestä…
Paista 160-asteisessa uunissa reilu tunti (mulla kesti 1 h 20 minuuttia), kunnes kakku on kiinteä päältä kosketettaessa ja on tummunut hieman reunoilta. Anna jäähtyä, nosta kylmään ja nauti seuraavana päivänä kahvin tai teen kanssa!
#piirakka #myskikurpitsa #kurpitsa #kurpitsapiirakka #laktoositon #gluteeniton #inkivääri #jälkiruoka #halloween #pie #cake #butternutsquash #ginger #dessert #pumpkin #pumpkinpie #gluteinfree #lactosefree