Tykkään ehdottomasti enemmän lasagnesta kuin makaronilaatikosta, ehkä sen takia, että lasagnessa on enemmän “kosteutta”. Tällä kertaa testissä oli lampaanjauheliha ja päätin ihan varovaisesti vastustaa Marco Pierre Whitea ja laitoin vähän juustoakin lasagnen valkokastikkeen sekaan. 😉
9 – 10 kpl gluteenittomia lasagnelevyjä (tai tavallisia, mutta huomioi ettei ruoka ole tämän jälkeen GL)
n. 200 g juustoa raastettuna (esim. Gouda, Emmental tms.)
600 g lampaan jauhelihaa (tai esim. nautaa tai sika-nautaa)
1 sipuli pilkottuna
7 valkosipulinkynttä murskattuna (tai enemmän/vähemmän oman makusi mukaan)
1 tlk (400 g) Mutti-tomaattimurskaa
1 tlk (240 g) Mutti-kirsikkatomaattia
(pieni oksa tuoretta rosmariinia)
muutamia rouhaisuja merisuolaa myllystä
muutamia rouhaisuja mustapippuria myllystä
1 tl pizzamaustetta
Ruskista jauheliha isolla paistinpannulla tai kattilassa. Lisää joukkoon silputtu sipuli ja murskatut valkosipulinkynnet. Kuullota hetki, mutta älä ruskista. Lisää sekaan tomaattimurska ja kirsikkatomaatit sekä suola ja mausteet. Anna kastikkeen hautua valkokastikkeen teon ajan.
Valkokastike
n. 50 g voita
vajaa 1 dl gluteenitonta jauhoa (tai vehnäjauhoa, mutta silloin ruoka ei ole enää GL)
1 l maitoa (laktoositonta tai vähälaktoosista)
muutama rouhaisu valkopippuria myllystä
100 g valkosipulituorejuustoa (esim. Blackie)
(suolaa)
Sulata voi kattilassa, lisää jauhot, sekoita tasaiseksi, mutta älä ruskista. Lisää maitoa pikkuhiljaa koko ajan sekoittaen. Kiehauta ja lisää paloiteltu tuorejuusto. Sulata tuorejuusto kastikkeeseen koko ajan sekoittaen, jauhot kypsyvät samalla. Rouhi joukkoon valkopippuri. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
Laita uunivuuan pohjalle reilusti jauhelihakastiketta (niin että pohja peittyy). Lisää kastikkeen päälle hieman valkokastiketta. Laita kastikkeiden päälle lasagnelevyjä ja levyjen päälle reilusti valkokastiketta ja sen päälle pikkasen juustoraastetta. Toimi toisen kerroksen kanssa samalla tavalla eli levyjen päälle reilusti jauhelihakastiketta, hieman valkokastiketta ja lasagnelevyt, sitten taas reilusti valkokastiketta ja juustoraastetta. Sitten vielä loput jauhelihasta, vähän valkokastiketta, lasagnelevyt ja päälle vielä loput valkokastikkeesta ja kastikkeen päälle loput juustoraasteesta.
Vuoka uuniin ja paista 175 asteessa n. 45 min. – 1 tunti, kunnes pinta on kauniin ruskea ja lasagne kypsää. Uunista ottamisen jälkeen anna lasagnen vetäytyä vielä n. 10 minuuttia. Sitten Bon appetit!
#tosihyvälasagne #kostealasagne #gluteeniton