Perunamuusi on mulle vähän sellainen mielipiteen jakava lisuke. Tykkään muussista todella paljon kun se on juuri valmistettu, seuraavana päivänä en siihen enää sellaisenaan koske (lapsuuden traumoja 😉 ). Lapsuuden kodissa muussiin käytettiin aina punaista maitoa, reilusti voita ja sekaan heitettiin myös yksi tai kaksi raakaa kananmunaa. Tässä ohjeessa olen muistellut sitä kultaista lapsuusaikaa. 😉 Jos muusia jää yli, siitä voi sitten tehdä seuraavana päivänä vaikka gluteenitonta perunarieskaa.
2 kg jauhoista perunaa (uudet perunat ei tähän käy)
4 – 5 dl punaista tai sinistä maitoa (kannattaa kuumentaa mikrossa tai kattilassa, jotta muussi ei jäähdy)
75 g voita
2 pientä tai 1 iso kananmuna
suolaa
Kuori perunat ja keitä ne suolattomassa vedessä kypsiksi. En tiedä miksi, mutta jos veteen laittaa suolaa, tuntuu ettei perunat murskaannu niin helposti. Kaada kypsistä perunoista vesi pois, ripottele perunoiden päälle suolaa sekä lisää voi kuumien perunoiden päälle ja anna sulaa hetki kannen alla.
Murskaa perunat perunansurvimella (sähkövatkain on mulle iso no, no muussin tekemisessä) ja kun ei ”kokkareita” enää näy, kaada noin puolet maidosta perunoiden päälle sekä kananmuna(t). Voit jättää halutessasi kananmunat pois. Sekoita huolellisesti, jotta kananmunan rakenne menee rikki ja sekoittuu tasaisesti perunoihin. Lisää maitoa pikkuhiljaa lisää, muussista pitäisi tulla sellaista mukavan löysää eli pysyy vielä haarukassa (ei tarvitse syödä lusikalla), mutta ei saa olla ”lohkeavaa”. Tarkista maku suolan osalta ja lisää sitä tarvittaessa.
Tarjoile pihvin, lihapullien, paistetun kalan, poron- tai riistakäristyksen lisukkeena tai kaverina possun tai lampaan/karitsan potkalle.
Vinkki: Voi lisätä joukkoon myös pilkottua sipulia tai murskattua valkosipulia, aurajuustoa jne., jolloin saat vähän erilaisen makuvivahteen muussiin.
#perunamuussi #pottumuussi #perunamuusi #perunasose #pottuvoi #pottu #peruna #lisuke #lisukelihalle #lisukekalalle #peruna #gluteeniton