Kesäloma on vietetty ja grillattua ruokaa on tullut syötyä ns. koko rahan edestä. Jostain kumman syystä ei siis tehnyt mieli minkäännäköistä grilliruokaa ja mikä kamalinta, syysflunssa meinasi puskea päälle! Argh. Mietinpä, että mikä olis hyvä murkina, joka kävisi säälimättä flunssapöpöjen kimppuun ja vastaus tähän oli mausteinen pataruoka! Siinä pitäisi ehdottomasti olla chiliä, valkosipulia ja inkivääriä… Ei muuta kuin google auki ja hakusanaksi pataruoka ja sieltähän löytyi useampi resepti oikein maukkaalta kuulostavasta ruuasta; Rendang. Siitähän se resepti sitten lähti muodostumaan. Todella hyvää ja mausteista oli ja selkeästi tunsin kuinka nuhapöpöt pakenivat kropasta. 😉
1,3 kg naudan sisäpaistia (tai jotain muuta naudan paistilihaa)
1 dl maizenaa
1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
oliiviöljyä
1 pss (250 g) salottisipulia
4 kpl yksikyntistä valkosipulia
4 – 6 kpl punaista chiliä
n. 5 cm pala inkivääriä
2 tl sitruunaruohotahnaa
2 tl kurkumaa
1/2 tl kokonaisia kaardemumman siemeniä
4 rkl muscovadosokeria tai jotain ruskeaa sokeria
2 tlk kookosmaitoa
3 kpl tähtianista
1 kpl kanelitanko
4 – 6 kpl kaffirlimetin lehteä
2 rkl limen mehua
Kuori ja pilko salotti- ja valkosipulit. Leikkaa chilit paloiksi. Kuori inkivääri ja raasta se raastimen hienolla terällä. Murskaa kaardemumman siemenet morttelissa tai lusikan avulla (sen verran mitä ne nyt “murskautuu”) esim. kahvikupissa.
Sekoita maizena ja suola ja mustapippuri keskenään esim. matalan lautasen päällä. Leikkaa liha isoiksi paloiksi ja pyörittele palat jauhoseoksessa. Laita paistinpannuun öljyä ja ruskista lihapalat pienissä erissä. Siirrä ne uunin kestävään pataan.
Lisää paistinpannuun hieman öljyä ja kuullota siinä sekä salotti- että valkosipuli sekä chilit. Lisää raastettu inkivääri sekä sitruunaruohotahna. Tässä vaiheessa sekaan myös kaardemumman siemenet, kurkuma sekä sokeri. Kuulottele hetki. Nyt on aika kaataa seoksen päälle molemmat kookosmaidot ja kaffirlimetin lehdet, tähtianikset sekä kanelitanko. Kiehauta seos.
Kaada liemi padassa olevien lihojen päälle ja sekoita varovaisesti. Kansi päälle ja pata uuniin 150 asteeseen. Hauduttele ruokaa reilut 2,5 tuntia. Pata pois uunista, sekoita ja laita pata uuniin ilman kantta vielä reiluksi tunniksi kunnes liha on on pehmeää.
Ota pata pois uunista ja sekoita joukkoon limen mehu. Tarkista suola.
Tarjoa esim. basmati- tai jasminriisin kanssa.
#nauta #naudanliha #naudanlihapata #mausteet #mausteinenruoka #slowfood #pataruoka #uuniruoka #ruuallaflunssankimppuun #gluteeniton #laktoositon