Jouluna tuli syötyä niin tuhdisti, että kaipasi jotain keittoruokaa. Kermaiset keitot on kyllä äärimmäisen hyviä (kuten ihana keisarinnan lohikeitto), mutta nyt tähän tilanteeseen se ei ollut se sopiva keittoruoka. Kaalikeittokuuriin tätä soppaa ei varmaan kannata keitellä, mutta jos hyvä kaalikeitto muutoin maistuu, niin koklaappas tätä. Ja mikä parasta, tämän maku vaan paranee (kuten monen muunkin keiton) uudelleen lämmittäessä.
(n. 6 l valmista keittoa)
n. 700 g lampaan jauhelihaa (voit käyttää muutakin jauhelihaa)
n. 200 g purjoa
4 keskikokoista porkkanaa
1 keskikokoinen sipuli
6 valkosipulinkynttä
3 laakerinlehteä
3 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria
1 tl valkosipulijauhetta
4 tl meiramia
1/2 tl kanelia
15 kpl maustepippureita
10 kpl valkopippureita
2,5 – 2,8 l vettä
1 dl tummaa riisiä
3 lihaliemikuutiota
1 tl timjamia
2 tl rosmariinia
(suolaa)
Ruskista jauheliha kattilassa omassa rasvassaan. Paloittele purjo, kuori ja silppua sipuli sekä valkosipulinkynnet. Lisää ne ruskistetun jauhelihan joukkoon ja kuullottele hetki.
Paloittele porkkanat ja laita palaset kattilaan jauheliha-sipuliseoksen joukkoon. Lisää kaikki mausteet joukkoon ja sekoita. Lisää tämän jälkeen vettä 2,5 litraa sekä riisi ja lihaliemikuutiot.
Suikaloi kaali sopivan paksuiksi suikaleiksi (mulla oli n. sentin levyisiä suikaleita ja jotkut vähän isompiakin) ja lisää kaalisuikaleet kattilaan. Lisää tarvittaessa vettä sen verran, että kun vesi kiehuu kuplia näkyy sieltä täältä kaalin seasta (kaali menee reilusti kasaan kun sitä keittää eli vaikka määrä näyttää raakana hirmuisen paljolta, valmiina näyttää vähemmältä).
Keitä kannen alla kevyesti kiehuen n. 30 – 40 minuuttia, kunnes kaali on kypsää. Sekoita välillä. Jos nesteen määrä näyttää vähäiseltä, lisää vettä.
Kun keitto on valmista, tarkista suola ja lisää tarvittaessa.
Tarjoile kuumana sellaisenaan tai esim. kohmeisten puolukoiden tai puolukkahillon kera.
#kaali #kaalikeitto #kaalisoppa #soppa #lammas #lampaanjauheliha #gluteeniton #laktoositon #maidoton #pääruoka #keittoruoka