Kotitekoinen salsa pesee kaupan vastaavat mennen tullen. Vaatii hieman aikaa, mutta on ajankäytön arvoista. Tarjoa tätä herkkua tortillojen, tacojen tai nachojen kanssa ja suosio on taattu. 🙂
4 isoa tomaattia
2 oranssia paprikaa (tai käytä punaista, jos tykkäät siitä enemmän)
2 sipulia
6 valkosipulinkynttä (ainakin)
4-6 punaista chiliä (tulisuus oman maun mukaan)
1-2 limea
6 rkl tummaa sokeria
1-2 tl suolaa
0,5-1 tl valkopippuria
1 dl öljyä
Leikkaa sipulit, paprika (poista paprikasta siemenkota) ja tomaatit kuutioiksi. Kannattaa leikata tomaateista sisukset pois ja laittaa ne talteen johonkin kuppiin (saat tarvittaessa “löysennettyä” salsaa).
Halkaise chilit (ja rapsuta siemenet pois), pilko puolikkaat chilit palasiksi. Hienonna osa valkosipulinkynsistä ja murskaa osa, näin saat hieman tuhdimman valkosipulin maun.
Kuullota chilit öljytilkassa kattilassa. Kun chilit ovat vähän pehmentyneet, laita sekaan sipulit, paprikat ja valkosipuli. Kuullota, älä ruskista! Lisää tomaatit ja valkopippuri sekä sokeri ja suola (ei limeä).
Anna salsan hautua miedolla lämmöllä niin kauan että kaikki ainekset ovat pehmentyneet sopivasti (mikä sitten kelläkin on se sopiva). Mä tykkään, että salsan ainekset saa olla ihan kunnolla pehmoisia eli haudutan n. 1,5 – 2 h tuntia ilman kantta ja lisään pikkuhiljaa sitä tomaattien sisustaa, niin ei mene hukkaan.
Kun salsa on valmista, purista limen mehu joukkoon. Sekoita, purkita ja jäähdytä jääkaapissa. Nauti tortillojen, tacojen tai grillatun ruuan kera. 🙂
Säilytä salsa tiiviissä purkissa jääkaapissa, jollei kaikki mene kerralla (pitäisi säilyä ainakin pari viikkoa, jollei mene parempiin suihin ennen sitä).
#homemade #kotitekoinen #tortilla #taco #nacho #chili #meksikolainenruoka #gluteeniton #kasvisruokavalio