“Teillä taidetaan syödä aika paljon lammasta?” totesi kauppahallin myyjä, kun vaihteeksi lampaanlihaa ostettiin. Kyllä vaan! Niin kuin moneen kertaan aiemmin on (täälläkin) tullut todettua, niin me tykätään ihan hemskatin paljon sekä lampaan että karitsan lihasta. Edellisenä viikonloppuna oltiin herkuteltu sekä lampaanjauhelihapihveillä että karitsanpaistilla, niin kyllähän nyt vielä yksi viikonloppu lammasta syöden menee. Ostimme hirmuisen hyväksi todettua lampaan karetta ja kun meillä oli avattu valkoviinitonkka, niin suunnitelmana oli, että joskos siitä saisi jonkun kivan marinadin lihalle. No ei ainakaan google tähän apua tuonut, joten totesin sitten, että valkoviinistä tulee sangriaa ja kareille tehdään ihan joku muu marinadi. 😉 Tämä marinadi on aavistuksen makea.
n. 1 kg lampaan karetta
1 dl oliiviöljyä
½ dl punaviinietikkaa
½ dl fariini- tai muscovadosokeria
5 valkosipulin kynttä
2 oksaa tuoretta rosmariinia tai
2 tl kuivattua rosmariinia
1 tl suolaa
Leikkaa kareet luiden välistä ”nuijiksi” ja laita luut kaksinkertaiseen pussiin (luut ovat teräviä, joten pussi rikkoontuu helposti).
Viipaloi valkosipulin kynnet ja silppua tuore rosmariini, laita ainekset kulhoon. Lisää joukkoon oliiviöljy, punaviinietikka, sokeri ja suola. Sekoita. Kaada marinadi pussiin, jossa kareet jo odottelee. Kääntele pussia varovaisesti, jotta marinadi leviää tasaisesti kareiden pintaan. Laita jääkaappiin vuorokaudeksi. Kääntele pussia muutaman kerran marinoitumisen aikana.
Ota pussi huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista.
Grillaa tai paista kareet mieluisaan kypsyysasteeseen ja herkuttele esim. tsatsikin ja/tai salaatin kanssa.
#lammas #kare #lammasruoka #pääruoka #pääruokalampaasta #gluteeniton #laktoositon #lammasonihanparasta #herkkualampaasta