Blinit on monesti sellaista helmi-maaliskuun ruokaa, mutta mun mielestä blinejä voi syödä ihan milloin vaan niitä mieli tekee. 🙂 Eihän ne toki sieltä kevyimmästä päästä ole, mutta jos ei näitäkään ihan viikottain syö, niin ei kannata alkaa laskea kaloreita. 😉 Blinit käy sekä alku- että pääruokana. Tällä ohjeella tulee sellaisia ilmavia blinejä, täytteeksi perinteisen mädin lisäksi vaikka katkarapusalaattia. Gluteenittomien jauhojen tilalla voit toki käyttää ihan tavallisiakin jauhoja, mutta huomioithan ettei blinejä sen jälkeen tarjota keliaakikoille.
n. 10-15 kpl
5 dl laktoositonta täysmaitoa
25 g tuoretta hiivaa
2 dl tattarijauhoja
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl psylliumjauhetta
1 prk (200 g) laktoositonta kermaviiliä
0,5 tl suolaa
3 kananmunan keltuaista
3 kananmunan valkuaista
laktoositonta voita paistamaiseen
Lämmitä maito joko mikrossa tai kattilassa kädenlämpöiseksi.
Lisää seuraavaksi hiiva, psylliym ja jauhot sekaan. Peitä taikina liinalla, kannella tai kelmulla ja anna käydä huoneenlämmössä n. 12 h. Jos et käytä taikinaa heti käymisen jälkeen, nosta taikina kylmään jottei pilaannu.
Vatkaa taikinan sekaan suola, keltuaiset ja kermaviili. Vatkaa valkuaiset kovaksi, kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää varovaisesti nostellen taikinan sekaan.
Paista blinit blinipannussa molemmin puolin reilussa voissa (voit käyttää myös ohukaispannua). Kun olet kääntänyt blinin, kannattaa lisätä pannun reunoja pitkin voita vähän lisää jolloin toinenkin puoli blinistä saa voin makua ja hyvää väriä.
Tarjoile blinit kuumina suoraan pannusta tai pidä lämpimänä noin 100 asteisessa uunissa.
Tarjoile blinit esim. perinteisesti smetanan, mädin ja punasipulin kanssa, sieni- tai katkarapusalaatin tai suolakurkun ja hunajan kanssa.
#blini #blinit #tattari #tattarijauho #gluteeniton #laktoositon #mäti #smetana #venäläinenkeittiö #alkupala #pääruoka #kevät