Raparperi on siinä mielessä vähän ”hassu” vihannes, että äkkiseltään ainoat asiat mitä tulee mieleen siitä valmistaa on piirakka tai sitten kiisseli. Se myös tuppaa olemaan sellainen, että kun alkaa keväästä kasvamaan, sitä sitten myös riittää eikä kukaan nyt määräänsä enempää jaksa niitä piirakoita tai kiisseleitä popsia. 😉 Sain viime vuonna työkaverilta reilusti raparperia ja jotain oli keksittävä ja siihen paras apu oli (jälleen) ystävämme Google. 🙂 Jostain sieltä sitten huomasin chutneyn ohjeen ja muutaman lisää, joten niistä sitten omaan makuun sopivaa yhdistelmää tekemään. Ainakin tämä chutney käy erinomaisesti lisukkeena niin juustopöytään kuin grillatulle/paistetulle lihalle ja kanalle. Vaikkei ehkä ikinä uskoisi, niin tämä toimii! Suosittelen! 🙂
reilu 1 l raparperia
2 kpl tuoretta chiliä
1 kokonainen valkosipuli (tai vähemmän, jos et halua aika vahvaa valkosipulin makua)
1 sipuli
n. 2 rkl tuoretta inkivääriä
2,5 dl – 3,5 dl Muscovadosokeria (tai fariinisokeria)
0,5 tl valkopippuria
0,5 tl kanelia
1 tl suolaa
0,5 dl viinietikkaa (ei väliä mitä, mä käytin valkoviinietikkaa)
Leikkaa raparperinvarsista kannat ja paloittele varret viipaleiksi kattilaan. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulit. Kuori inkivääri ja raasta juustoraastimen “hienoimmalla osalla”. Viipaloi myös chili (halutessasi voit ottaa siemenet pois). Lisää sokeri (jos et halua chutneystä niin makeaa, laita tuo vähempi määrä), sipulit, inkivääri, mausteet, suola ja etikka raparperipalojen päälle kattilaan.
Kuumenna kiehumispisteeseen. Kypsennä chutney miedolla lämmöllä kannen alla hauduttaen noin 30 – 45 minuuttia. Maista varovaisesti (on kuumaa!) ja jos tuntuu liian happamalta, lisää tarvittaessa sokeria (jos olet laittanut tuon 3,5 dl sokeria, ei sokerinlisäystä pitäisi tarvita).
Kaada tiiviiseen lasipurkkiin, sulje ja jäähdytä. Nosta jääkaappiin ja anna maustua vähintään pari päivää. Säilyy pitkään jääkaapissa.
#raparperi #lisuke #chutney #lisukelihalle #ribsit #lisukejuustolle #juustopöytä #tuoreinkivääri #kaverillekanssa