Elämäni ensimmäiset omatekemät viininlehtikääryleet… Vaikeimmaksi hommaksi tuntui muodostuvan viininlehtikääryleiden ulos saaminen (ehjänä) lasipurkista ja sitten sen epämääräisen lehtimöykyn avaaminen! Avaamista ei ainakaan auttanut se, että purkissa lukee, että avaa lehtikääröt viileän veden alla.
*Huokaus*
Mulle ’viileä vesi’ on tosiaan ’viileää’, joten käteni olivat jokseenkin kauniin(?) punertavat pitkän taistelun jälkeen (täytyy myöntää, hetken jo meinasin luovuttaa koko avaustouhun). No, kun sen ekan pötkilön auki sain, helpottihan se sitten niiden muiden aukaisua.
Jotenkin mulla oli sellainen käsitys, että viininlehdet ovat isoja (vähän niin kuin valkokaalin lehdet) ja kas, väärässähän olin! 😀 Kääryleitä pyörittäessä mietin välillä, että miten ihmeessä tällaiseen (pienimmät oli halkaisijaltaan noin viisi senttiä) lehteen saa täytteen ja tää pitäisi sitten viedä saada rullattuakin niin, että täytteet pysyvät sisällä!
Apua!
Kuten kuvasta näkyy, sain kieriteltyä niistä rullia – tein ensin isommista lehdistä kääryleitä. Ja jossain vaiheessa sain älyväläyksen, että näitä pieniähän kannattaa laittaa useampi limittäin, niin niihin saa vähän enemmän sitä pinta-alaa. Siinäpä vinkki!
Seuraavaa kertaa varten aion kyllä varata a) isomman kattilan (nämä tosiaan turpoaa) ja b) enemmän mausteita (sekä riisi että keitinvesi ”syö” mausteita). Mutta hyviä olivat tsatsikin ja lampaan kanssa!
Ohjeen nappasin (on noi kamerat kännyköissä, niin näppäriä 😉 ) jostain naistenlehdestä, olisko ollut juurikin Me Naiset, kampaamossa istuessani. Mitäs muutakaan sitä siellä tekisi, kun visioisi seuraavia ruokakokeiluja… 😉 Ohjetta sitten vähän muokkailin lennossa.
1 prk viininlehtiä (käytin Palirrian viininlehtiä suolavedessä, joita sai Stockmannilta)
2 sipulia hienona silppuna
6 valkosipulinkynttä
1 iso paprika (käytin oranssia)
½ ruukkua persiljaa (mä käytin koko ruukun, kun oli niin pieni yksilö).
400 g basmatiriisiä (keittämättömänä!)
1 prk (390 g) Mutti tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
1 ½ rkl suolaa
1 tl mustapippuria
3 oksaa tuoretta rosmariinia (silputtuna)
½ puntti tuoretta minttua
1 rkl kuivattua minttua
3 rkl siirappia
2 rkl oliiviöljyä
Ota viinilehdet varovaisesti ulos purkista yhdessä kasassa. Irrottele ne toisistaan juoksevan veden alla. Nostele lävikköön odottamaan.
Kuori sipulit ja valkosipulit ja hienonna ne. Hienonna myös paprika ja persiljan lehdet.
Sekoita kulhossa kaikki ainekset paitsi viininlehdet. Valmistele tässä välissä myös kattila, jossa aiot kääryleet kypsentää latomalla persiljan varret kattilan pohjalle. Tämä estää kääryleiden tarttumista pohjaan ja tuleepahan koko yrtti käytettyä hyväksi.
Levitä yksi viininlehti kerrallaan leikkuulaudalle lehtiruoti ylöspäin. Nosta noin ruokalusikallinen täytettä lehden päälle. Käännä lehden sivut keskelle (menee siis osittain myös täytteen päälle) ja rullaa pötköksi (riisi on raakaa ja turpoaa kypsennyksessä, joten älä tee rullista liian tiukkoja, äläkä myöskään laita täytettä liikaa – helppoa vai mitä 😉 ). Kokoa kääröt kattilaan vieri viereen napakasti muttei ahtaasti. Kun olet saanut rullattua kaikki kääröt ja aseteltua ne kattilaan, lisää kattilaan vettä niin paljon että rullat peittyvät kunnolla (vettä saa olla ainakin pari senttiä rullien päällä).
Keitä miedolla lämmöllä kunnes kääryleet ovat kypsiä, ainakin tunti , mutta mitä pidempään kääryleet hautuu, sen parempia niistä tulee (mä hauduttelin n. 2,5 tuntia, mutta olis kyllä saanut olla sen kolme tuntia). Seuraa ettei vesi pääse haihtumaan – mun piti ainakin lisätä pariin otteeseen johtuen liian pienestä kattilasta.
#viininlehti #kääryle #lisuke #kreikkalainenruoka #lammas #lammasruoka #kasvisruokavalio