Tehtiin koulussa makkaraa ja siitähän meikäläinen innostui! Oli hetimiten pakko mennä ostamaan lihamylly, joka sisälsi myös makkaraputken. Makkaran teko onnistuu kyllä ilman tuota makkaraputkeakin, koulussa tehtiin pursotinpussilla. Se on työläämpää, mutta tosiaan onnistuu hienosti niinkin. ? Mää haluaisin kovasti tehdä jotain tulista ja toisaalta myös valkosipulista makkaraa. Harjoitteluasteella kun vielä ollaan, ihan sellaista en saanut aikaiseksi, kuitenkin hyvin maukasta makkaraa. Ensi kerralla sitten rohkeammin mausteita.
n. 1 kg lampaan jauhelihaa
n. 500 g possun luutonta kylkeä jauhettuna
2 rkl suolaa
1 tl chilijauhetta
kourallinen tuoretta timjamia
3 punaista chiliä
2 yksikyntistä valkosipulia
6 maustepippuria
3 dl lihalientä
n. 2 m sian suolta
Laita siansuoli kylmään veteen. Pilko punaiset chilit. Kuori valkosipulinkynnet. Jauha morttelissa maustepippurit. Ota kourallinen tuoretta timjamia ja laita se kahvikuppiin ja pilko pieneksi saksien avulla (voit myös pilkkoa veitsellä leikkuulaudalla).
Laita riittävän isoon kulhoon lampaan ja possun jauheliha. Lisää lihojen päälle suola, chilijauhe, pilkotut chilit sekä jauhettu maustepippuri. Murskaa valkosipulit suoraan jauhelihan päälle kulhoon. Sekoita käsin tasaiseksi massaksi ja lisää lihaliemi pikku hiljaa. Kun massa on tasaista, ota sitä pieni pala ja kypsennä se joko paistinpannulla tai mikrossa mausteiden ja suolan määrän tarkistamiseksi. Jos homma on ok, laita lihamyllyyn makkarasuppilo kiinni ja pujota suoli suppilon päälle. Syötä jauhelihamassaa pikkuhiljaa myllyn kautta suoleen. Kannattaa jättää suolen alkupäästä reilu 5 cm auki (mahdolliset ilmakuplat pääsevät ulos). Tee tasaista makkarapötköä, sillä pötkö on helpompi pyöräyttää makkaroiksi kuin yrittää tehdä sitä samalla kun massaa syöttää (ei tule niitä ilmakuplia niin helposti). Kun koko jauhelihamassa on käytetty, jätä myös makkarapötkön loppupäähän reilu 5 cm tyhjää ja solmi sekä alku- että loppupää pötköstä. Tee mieleisesi kokoisia makkaroita pyöräyttämällä pötköä tasaisin välein aina samaan suuntaan.
Laita raa’at makkarat kattilaan, jossa on höyryritilä tai vastaava (tai höyrykattilaan). Höyrytä makkaroita 10 – 12 minuuttia kannen alla. Anna jäähtyä, leikkaa makkarat irti toisistaan ja paista paistinpannulla voissa kaunis pinta.
Herkuttele sellaisenaan, uuniperunoiden tai perunasalaatin tai salaatin kanssa.
#makkara #raakamakkara #kotitekoinenmakkara #kotitekele #eilisäaineita #maidoton #laktoositon #gluteeniton #lisuke #pääruoka #illanistujaisiin #grilli #grillaus #grillijuhla #juhannus #kesä