Perjantaina tuli tehtyä perunamuussia vähän reilummin. Mä en yksinkertaisesti pysty syömään uudelleen lämmitettyä muussia sellaisenaan (tästä olen tainnut aiemminkin kertoa), joten jotain uutta käyttökohdetta oli ruualle keksittävä. Perunarieskoja tehdään muussista, joten aattelin, että onnistuiskohan myös pataleivän teko vähän samalla tyylillä. Ei muuta kuin koklaamaan ja ihan himpskatin hyvää leipää tulikin! Reunat rapsakkaa ja sisus pehmeää. Ja tämä käy myös gluteenittomaan ruokavalioon (jos kaura sopii).
5 dl perunamuussia
1 + 1 dl kylmää vettä
25 g tuorehiivaa
1 rkl psylliumia
2 rkl hunajaa
1 tl suolaa
½ dl oliiviöljyä
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
7 dl Semperin gluteenitonta jauhoseosta (White Mix)
½ dl rypsiöljyä
Tähän leipään käy erinomaisesti ”vanha” perunamuussi. Vanhalla tarkoitetaan tässä sitä, että se on jo jääkaapissa säilytettynä päivän tai pari vanhaa.
Sekoita perunamuussiin noin desi vettä. Sen verran kuitenkin, että muussista tulee löysähköä (eli ihan ruokalusikan kanssa on helppo sekoitella).
Lisää isompaan astiaan (jossa kohotat leivän) vesi ja liuota siihen hiiva. Lisää psyllium ja anna sen turvota n. 5 minuuttia. Lisää perunamuussi ja oliiviöljy ja sekoita. Sitten hunaja, suola ja kaurahiutaleet ja taas voi vähän sekoitella. Lisää sitten n. 3 dl gluteenittomia jauhoja ja sekoita ne taikinaan. Lisää jauhoja pikkuhiljaa ja jatka alustamista käsin (tai jos teet koneella, käytä taikinakoukkuja), kunnes taikina tuntuu hyvältä. Taikinan tulee kuitenkin jäädä pehmeäksi ja hieman käsiin tarttuvaksi. Laita kulhon päälle liina ja kohota pari tuntia.
Laita n. 3 litran kannellinen pata ilman kantta uuniin ja uuni 250 asteeseen lämpiämään. Kaada leipätaikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile leivän malliin.
Kun uuni on kuumennut, ota pata pois uunista, kaada rypsiöljy pataan ja sivele pullasudin avulla öljyä myös padan reunoille. Nosta leipätaikina (varovaisesti) pataan ja varo ettet polta käsiäsi kuumaan pataan/öljyyn. Laita kansi päälle ja nosta pata takaisin uuniin.
Paista leipää kannen alla 30 minuuttia. Tämän jälkeen pudota uunin lämpötila 200 asteeseen, ota padasta kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
Kun leipä on kypsä, ota se pois padasta (kippaamalla helpoin). Voit vielä varmistaa, että leipä on kypsä koputtamalla sitä pohjasta. Jos kumisee, se on varmasti kypsä. Jäähdytä leipä ritilällä, jotta kuori pysyy rapeana.
Perunaleipä säilyy erinomaisena seuraavaankin päivään. Säilytä leipää huoneenlämmössä leikkuupinta pöytää vasten, niin kuori pysyy rapeana ja sisus pehmeänä.
#peruna #perunamuussi #muussi #perunaleipä #leipä #pata #pataleipä #lisuke #iltapala #aamupala #gluteeniton #helpostihyvää