Etätyöpäivä ja yllättäen kotona ei sitten ollut mitään lounaaksi sopivaa syötävää. Oltiin ostettu kinkkukiusausta varten pari pakettia savuliharouhetta ja kun toinen paketti oli vielä käyttämättä, aloin sitten miettimään, että mitäköhän siitä voisi saada aikaiseksi. Ihan puhtaasti pizzaa (tai pizzakkaa) ei nyt tehnyt mieli. Tuijottelin sitten hetken aikaa jääkaappia ja sieltä löytyi tuon liharouheen lisäksi puolikas paketti hiivaa, pari avattua pakettia maustettua tuorejuustoa ja juustoa. Kuiva-ainekaapissa oli auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä, joten ajatus täytetystä leivästä sai ajatuksen. Kuten täytteistä voi päätellä, tästä tuli, yllätys, yllätys, aikas pizzan makumaailman tyylistä joka tapauksessa (tosin vain rullamuodossa). ? Hyvää oli!
3 dl kylmää vettä
n. ½ pala (25 g) tuorehiivaa
1 rkl hunajaa
1 dl kaurahiutaleita
½ dl auringonkukansiemeniä
½ dl kurpitsansiemeniä
1 tl suolaa
3 rkl oliivi- tai auringonkukkaöljyä
5 – 6 dl vehnäjauhoja
Täyte:
n. 100 g tuorejuustoa (mä käytin sekä valkosipuli- ja pippurituorejuustoa)
200 g juustoraastetta (mä käytin kermajuustoa, koska sitä oli jääkaapissa, joku maukkaampi juusto olisi todennäköisesti parempi)
200 g savuliharouhetta (meillä jääkaapissa Mattila Bros.in valmistamaa)
1 rkl pizzamaustetta, Välimeren yrttiseosta, kuivattua oreganoa tai basilikaa (mä käytin tuota yrttiseosta)
(kuivattua chilirouhetta oman maun mukaan)
Liota kylmän veden sekaan hiiva. Sekoita joukkoon hunaja ja lisää kaurahiutaleet sekä 1 dl vehnäjauhoja. Anna taikinajuuren käydä pari tuntia huonelämmössä leivinliinan alla.
Lisää taikinaan siemenet, suola sekä öljy ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikinasta tulee kimmoisaa ja juuri sen verran kiinteää, että sen pystyy kaulimaan levyksi.
Kauli taikina isoksi levyksi samaan tyyliin kuin tekisit korvapuusteja. Levitä ensin tuorejuusto(t) huoneenlämpöisenä levyn pinnalle. Lisää kinkkurouhe tasaisesti levylle ja rouheen päälle juustoraaste. Ripottele mausteet juustoraasteen päälle. Kääri levy napakalle rullalle pitkältä sivulta ja sulje saumakohdat nipistäen hyvin yhteen samalla muotoillen pötkylän ympyräksi.
Nosta rulla uunipellille leivinpaperin päälle. Leikkaa saksilla taikinarullan reunaan viiltoja, kuitenkaan katkaisematta pötköä.
Anna kohota leivinliinalla peitettynä lämpimässä hyvin (noin tunnin verran). Voitele kranssi oliivi- tai auringonkukkaöljyllä ja paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 30 – 35 minuuttia.
#leipä #kranssi #leipäkranssi #täytettyleipä #suolaistaleivontaa #pientähyvää #pientäsuolaista #huikopala #hiukopala #välipala #kahvinkanssa #teenkanssa #laktoositon #bread #filledbread #baking #saltybaking #lactosefree