Oon himoinnut jo jonkin aikaa isoa valurautapataa, koska käytössäni oleva on oikein sopiva pienen pataleivän tekoon, mutta ei mun (joskus vähän turhankin massiivisen kokoisille) pataruuille. ? Patamiehen valikoimista sitten bongasin ihanan soikean mallisen 6 litran padan, joka oli tietenkin pakko tilata. Ja nyt kun mulla on iiiso pata, niin nyt on täydellinen hetki tehdä slow foodia hirvestä.
n. 2 kg hirveä tai muuta riistaa (mä läytin luullista hirven lapaa)
n. 25 g laktoositonta voita
4 porkkanaa
6 banaanisalottisipulia
2 yksikyntistä valkosipulia
1 rkl katajanmarjoja
2 rkl hunajaa
6 dl hyvää punaviiniä
4 dl riista- tai lihalientä
1 rkl kuivattua timjamia
4 laakerinlehteä
n. 1 dl kuivattuja suppilovahveroita
suolaa
Ota liha lämpiämään noin tuntia ennen kuin alat valmistamaan ruokaa. Laita uuni lämpiämään pikkasen päälle 100 asteeseen.
Leikkaa liha reilunkokoisiksi paloiksi. Laita uunin kestävään kannelliseen pataan voi ja ruskista lihat padassa.
Kuori ja paloittele porkkana reilun kokoisiksi paloiksi. Kuori valkosipulin kynnet ja kuori sekä puolita salottisipulit.
Laita porkkanapalat sekä sipulit pataan.
Lisää punaviini, riista- tai lihaliemi, hunaja, kuivatut sienet sekä mausteet. Kiehauta.
Nosta uuniin. Hauduta pataa vähintään 8 tuntia pikkasen päälle 100-asteisessa uunissa kannen alla.
Nosta uunin lämpöä viimeiseksi puoleksi tunniksi 175 asteeseen ja anna padan porista ilman kantta.
Ennen tarjoilua tarkista vielä maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Tarjoile pata esim. timjami-perunavuoan, perunamuussin sekä mustaherukkahyytelön tai smetanan kanssa.
#hirvi #pata #pataruoka #liharuoka #lihapata #riista #riistaruoka #gluteeniton #laktoositon #slowfood #hitaastihyvää #helpostihyvää #syksy #pääruoka #laatuliha #patamies #moose #elk #stew #gluteinfree #lactosefree