Fanny hyydykekakku
Mä oon ollut kauhean innostunut liivatteilla hyydytetyistä tuorejuustokakuista ja niitä on nyt tullut tehtyä useampaakin sorttia. Viikonlopun kunniaksi ajattelin tehdä jonkun hyydytetyn kakun, mutta tällä kertaa jostain muusta kuin tuorejuustosta. Googlaamalla sitten löytyi Valion sivuilta Fanny jäädykekakun ohje, joka kuulosti todella herkulliselta.
Jäädytetyt kakut on vähän haasteellisia tällaiselle kahden hengen “suurperheelle”, joten pysyin jo aiemmin päättämässäni linjassa. Pidin alkuperäisen ohjeen raaka-aineet pääasiallisesti samana, lähdin muokkailemaan jäädykekakusta hyytelökakkua. Tein tästä myös “aikuisempaan makuun” olevan version lisäämällä täytteeseen hieman hyvää rommia. Tällä kertaa jätin myös perinteisen keksi-voipohjan “hyllylle” ja kokeilin Tarun Taikakut -blogista löytynyttä Brownies-pohjaa. Se sopi oikein hyvin tähän kakkuun!
Brownies-pohja
125 g laktoositonta voita
75 g laktoositonta tummaa suklaata
2 dl sokeria
hyppysellinen suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
Vuoan voiteluun ennen paistoa pikkasen laktoositonta voita tai margariinia
Täyte
1 prk (à 500 g) Valio Fanny™ vanukasta maitosuklaa
1 prk (2,5 dl) Valio vaahtoutuvaa vaniljakastiketta 9% laktoositon
7 kpl liivatelehteä
n. ½ dl Valio Play maitokaakaojuomaa
(3 rkl Captain Morgan Spiced Gold -rommia)
Vuoan voiteluun ennen täytteen lisäämistä hieman esim. auringonkukka- tai rypsiöljyä
Koristeluun esim. rouhittua laktoositonta suklaata tai mansikoita
Pohjan kostutukseen
n. ¼ dl Valio Play maitokaakaojuomaa
Pohja kannattaa valmistaa jo edellisenä iltana.
Pingota leivinpaperi irtopohjaisen kakkuvuoan pohjan ja reunan väliin (itse käytin 24 cm halkaisijaltaan olevaa vuokaa, jolloin pohjasta tuli noin pari senttiä paksu). Voitele vuoan pohja ja reunat.
Sulata voi kattilassa ja lisää kuumaan voihin tumma suklaa paloiteltuna ja sekoittele hiljalleen kunnes suklaa on sulanut. Lisää seuraavaksi joukkoon sokerit ja suola, sekoita. Lisää munat yksitellen reilusti vatkaten. Sekoita lopuksi joukkoon jauhot.
Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 175 asteessa noin 25 – 30 minuuttia. Kuitenkin niin pitkään, ettei kakun keskusta ole enää löysä.
Jäähdytä pohja. Laita kelmua päälle ja siirrä sen jälkeen jääkaappiin.
Kun pohja on kylmä, kippaa pohja hetkeksi esim. leikkuulaudan päälle.
Pese irtopohjavuoka (jos käytät samaa kuin missä paistoitkin pohjan), kuivaa huolellisesti ja pingota uusi leivinpaperi pohjan ja reunan väliin. Laita pohja takaisin vuokaan. Voitele vuoan reunat kevyesti esim. auringonkukkaöljyllä.
Kostuttele pohja maitokaakaojuomalla (n. 1/4 dl) pullasudilla sivellen.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi.
Vaahdota vaniljakastike. Yhdistä kulhossa vanukas ja vaniljavaahto sekä rouhittua suklaata (jätä osa myös koristeeksi kakun pintaan). Jos käytät rommia mausteena, lisää se tässä vaiheessa.
Kuumenna ½ dl maitokaakaojuomaa mikrossa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sekoita kuuman maitokaakaojuoman sekaan. Kaada seos vanukasseokseen ja sekoita tasaiseksi.
Kaada vanukasseos vuokaan, tasoittele pinta tarvittaessa ja “kopsauta” kerran pöytään, jotta mahd. isommat ilmakuplat poksahtaa.
Hyydytä kakkua kylmässä vähintään 6 tuntia, mieluiten yön yli.
Koristele kakku esim. rouhitulla tai “kuoritulla” suklaa kuorimaveitsen avulla (auttaa jos suklaa on ollut jääkaapissa jonkin aikaa). Kesäjuhlien aikaan koristeiksi sopii mansikat ja pääsiäisen aikaan vaikka suklaamunat ja -puput.
PS. Tähän kakkuun sopii myös erinomaisesti keksipohja eli 150 g keksejä murennettuna, voita sulatettuna ja sekoita keskenään ja painele kakkuvuoan pohjalle.
#vanukas #suklaavanukas #suklaa #fanny #fannyvanukas #vaniljakastike #vanukaskakku #hyydytettykakku #jälkiruoka #einiinmakea #liivate #valio #rommi #captainmorgan #captainmorganspicedgold #laktoositon #maitokaakaojuoma #pudding #chocolate #chocolatepudding #puddingcake #gelatine #rum #dessert #lactosefree #notsosweet