Kokonainen sorsapaisti kahdelle
Syyskuu ja pikkuhiljaa alkaa myös syksy tuntumaan ja näkymään keleissä. Vettä sataa enempi ja vähempi lähes päivittäin. Tällaisina päivinä tulee hinku lämmittävään pataruokaan. Ollaan aiemminkin “metsästetty” kokonaista sorsaa ja tällä kertaa olin fiksu ja varmistin etukäteen sen saatavuuden. Siispä suunta kohti Tampereen kauppahallia ja Laatulihaa. ? Googlettelin erilaisia, mun mielestä sellaisia kivan riistaisia reseptejä ja lähdin sitten rakentelemaan omaa reseptiä kokonaisesta sorsapaistista.
1 patavalmis sorsa
n. 2 dl metsäsieniä
5 murskattua katajanmarjaa
2 pientä oksaa rosmariinia
2 pientä oksaa timjamia
suolaa
pieni nokare voita
2 rkl ruokaöljyä
Haudutusliemi
5 dl vettä (käytä osa paistinpannun huuhteluun)
2 rkl riistafondia
1 iso tai 2 pienempää porkkanaa
1 – 2 salottisipulia, riippuen sipulien koosta
Kastike
haudutusliemi
1 timjaminoksa
4 cl konjakkia
1 rkl mustaherukkahyytelöä
1 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
Pidä sorsapaistia huoneenlämmössä puoli tuntia ennen paistamista.
Suolaa paisti runsaasti molemmin puolin ja hiero sisäpuolelle myös suolaa.
Pilko sienet suht reilun kokoisiksi paloiksi, mausta murskatuilla katajanmarjoilla ja laita ne sorsan sisälle, kuten myös rosmariinin ja timjamin oksat. Sido sorsa takajaloistaan narulla.
Kuumenna voin ja öljyn sekoitus paistinpannussa ja paista sorsa rasvassa molemmin puolin, kunnes nahka ruskistuu (paista myös kaula, mikäli se tuli sorsan mukana). Kuullota samalla paistinpannulla myös reilusti pilkotut porkkanat ja salottisipulit.
Nosta sorsa uunivuokaan ja lisää myös kuullotetut porkkanat ja sipulit. Huuhtele paistinpannu vedellä ja kaada huuhteluliemi uunivuokaan. Sekoita loppuvesi ja riistafondi ja lisää sekin vuokaan.
Paista sorsapaistia rintapuoli alaspäin uunissa 175 asteessa noin 1,5 – 2 tuntia, valele sorsaa säännöllisesti haudutusliemellä. Käännä sorsa padassa viimeiseksi ½ tunniksi, niin että rintapuoli on ylöspäin.
Kun aika on täynnä ota sorsa pois uunista ja kääri folioon vetäytymään puoleksi tunniksi ennen leikkaamista.
Lisää paistinliemeen kastikkeen raaka-aineet ja keitä hiljalleen, kunnes jäljellä on noin 2/3 osaa. Siivilöi kastike. Mikäli kastike vaikuttaa liian sakealta, lisää kermaa (ja vettä). Jos taas liian ohuelta, saosta esim. gluteenittomilla jauhoilla (2 tl jauhoja + n. ½ dl kylmää vettä). Kaada seosta pikkuhiljaa kastikkeeseen koko ajan sekoittaen, kiehauta.
Tarjoile kastike sorsan kera. Lisukkeena käy esim. keitetyt perunat.
#sorsa #sorsapaisti #sorsapata #kermakonjakkikastike #mustaherukka #pataruoka #riistaruoka #pääruoka #laktoositon #gluteeniton