Meillä oli tarkoitus mennä ystävien luokse iltaa viettämään, mutta sairastumisen vuoksi illanvietto jäi väliin. Oltiin ostettu suomalaista merilohta kaupasta, kun graavilohi oli ollut suunnitteilla alkuruuaksi. Konjakit, jallut ja viskit on graavauksessa kokeiltu, niin päätettiinpä sitten koklata ginillä graavausta. Koklailu kannatti, sillä me tykättiin! 🙂 Ohje löytyi K-ruoka -sivustolta, mä “vähän” vähensin ginin määrää, kun alkuperäisessä ohjeessa ollut määrä tuntui aika hurjalta.
n. 1 kg lohifileetä
2 rkl giniä (mä käytin Napue giniä)
reilu 2 rkl karkeaa merisuolaa
reilu 1 rkl sokeria
1 rkl katajanmarjoja
2 rosmariinin oksaa
Nypi lohesta ruodot ja leikkaa filee puoliksi.
Nosta kalafilee folion ja voipaperin päälle. Laita fileen puolikkaat vierekkäin voipaperin päälle. Ripottele lohipuolikkaiden pinnalle suola, sokeri ja morttelissa hienonnetut katajanmarjat. Lisää lopuksi gini sen fileen päälle, joka jää alapuolelle. Laita rosmariinin oksat sen ginimausteen saaneen lohen pälle ja käännä lihapuolet vastakkain. Taittele kala paketiksi voipaperin ja folion avulla. Laita tarvittaessa vielä toinen folio ympärille ja laita paketti astiaan painon alle.
Anna graavautua painon alla 1 – 2 vuorokautta jääkaapissa (mun lohifile oli sen verran paksu, että sai olla sen 2 vuorokautta, ohuempi file graavautuu reilussa vuorokaudessa). Kääntele kalaa graavautumisen aikana.
Kun lohi on graavautunut, pyyhi kalan pinnalta irtoavat mausteet. Leikkaa filee ohuiksi viipaleiksi ja asettele tarjoiluvadille. Tarjoa ginigraavattu lohi saaristolais- tai ruisleivän kanssa tai vaikkapa uusien perunoiden seurana.
#lohi #merilohi #graavilohi #graavaus #gini #gin #katajanmarja #lisuke #alkupala #huikopala #leivänpäälle #maidoton #laktoositon #gluteeniton