Kauhiasti alkoi tekemään mieli blinejä, joten niitähän piti sitten tehdä. Blinit itsessään on tuhti pääruoka, joten alkuruuaksi käy hyvin keitto. En tiedä mistä (johtuuko menneestä Halloweenistä, vai onko mieleni vain niin musta) tuli mieleen, että voisi sitä vaikka kokeilla mustajuurikeittoa! Ikinä en oo moisesta juureksesta mitään tehnyt enkä sitä ole maistanut, joten ei muuta kuin härkää sarvista ja juuren kimppuun. Yllätyksenä tuli se, että mustajuuri tahmaa ihan hirveästi! Eli laita kumihanskat mahdollisuuksien mukaan käteen. Jos ei hanskoja ole saatavilla, tahman saa käsistä pois ruokaöljyllä. Alkuperäinen ohje on Soppa365.fi -sivulta, mä vaihdoin keltasipulin tilalle purjon ja lisäsin kerman määrää.
n. 1 kg mustajuurta
1 tl kuminansiemeniä
1 tl korianterinsiemeniä
1/2 tl sinapinsiemeniä
1/2 tl jauhettua kurkumaa
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunanmehua
8 dl kasvislientä
pala purjoa
4 valkosipulinkynttä
2 dl laktoositonta kuohukermaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
(ripaus suolaa)
(kumihanskat)
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Jauha kuminan-, korianterin- ja sinapinsiemenet morttelissa hieman pienemmiksi. Kaada ne isoon kulhoon. Lisää kurkuma, öljy ja sitruunanmehu.
Laita kumihanskat käteen. Pese, kuori ja paloittele tai viipaloi mustajuuret pituussuunnassa. Lisää ne mauste-öljyseokseen. Sekoita hyvin.
Levitä seos uunipellille leivinpaperille ja paahda uunissa noin puoli tuntia, kunnes mustajuuripalat ovat pehmeitä ja kauniisti paahtuneita.
Kuumenna kasvisliemi kattilassa. Paloittele purjosipuli ja valkosipuli ja lisää ne liemeen. Keitä miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia.
Ota n. 1/3 mustajuuripaloista sivuun koristelua varten. Kaada mustajuuret kasviliemeen ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää kerma, maista ja mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.
Koristele annokset paahdetuilla mustajuuripaloilla.
#alkukeitto #alkuruoka #sosekeitto #mustajuuri #kasvisruoka #gluteeniton #laktoositon