Pataleipä, ehkä paras leipä ikinä? Sain siskoltani joululahjaksi habaglögiä ja kun tiesin, että meillä ei kuitenkaan koko pulloa saada ns. juomalla juotua, niin pieneen mieleeni putkahti ajatus, että mitenköhän tämä jouluun kuuluva juoma sopisi niinkin hyvään asiaan kuin pataleipä. Ei muuta kuin tuumasta toimeen ja koklailemaan. Testasin sekä ns. hoppuversiolla, että hitaasti nostattamalla. Jos on kiire, niin pataleivän saa valmistettua n. 5 tunnissa ja ilman hoppua, on hyvä varata se noin vuorokausi. Jos on hoppu leivän valmiiksi saamisessa, käytä juuressa lämmintä vettä, muutoin kylmää. Me ihastuttiin tässä siihen, että leipä maistuu aavistuksen verran joululeivältä, ei liikaa makeutta ja ne joulumausteet tulee vienosti läpi.
2 dl vettä (lämmintä tai kylmää, riippuen kiire-asteesta)
2 dl habaglögitiivistettä (tai varmasti joku muu vaalea glögi käy myös pohjaksi)
3 rkl muscovadosokeria
1 tl hienoa merisuolaa
n. 10 – 15 g tuorehiivaa
n. 9 dl vehnäjauhoja
n. 2 rkl öljyä
Mikäli haluat pataleivän nopeasti valmiiksi, lämmitä vesi n. 40 asteiseksi joko kattilassa tai mikrossa. Sekoita joukkoon glögitiivistettä tai jotain muuta vaaleaa glögiä. Sulata joukkoon muscovadosokeri ja suola. Lisää joukkoon jauhot pikkuhiljaa sekoittaen (älä vaivaa vaan nostele kaapimella). Taikina saa jäädä löysähköksi. Ripottele pinnalle vehnäjauhoja ja peitä taikina tuorekelmulla. Jos olet käyttänyt lämmintä pohjaa, nostata taikinaa huoneenlämmössä n. 4 tunnin ajan. Jos käytät kylmää pohjaa, laita taikina jääkaappiin ja nostata yön yli.
Kaada taikina jauhotetulle leivinpaperille ja muotoile leivän muotoon. Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen ja laita uunin kestävä (valurauta) vuoka uuniin lämpiämään (ilman kantta). Kun uuni on lämmennyt 250 asteeseen, ota vuoka pois uunista ja lisää öljy. Nosta leipätaikina vuokaan ja laita vuokaan kansi päälle. Paista leipää 30 minuuttia, ota kansi pois ja pudota uunin lämpötila 200 asteeseen. Jatka leivän paistoa n. 15 minuuttia. Leipä on kypsä, kun se on kauniin ruskea (ja kopisee leivän pohjasta koputtaessa). Tarjoa sellaisenaan aamiaispöydässä tai joulupöydässä kylmien kalojen ja liharuokien kanssa.
#pataleipä #pata #leipä #helpostihyvää #nopeaaherkkua #hitaastihyvää #lisuke #joulu #laktoositon #aamiaisleipä #glögi