Ystäväni Mira tätä minulle ensimmäisen kerran tarjosi vuosia sitten ja se on jäänyt pastaherkkujen suosikkien joukkoon. Tämä on todella maukasta pastaa. Pieniä muutoksia ruokaan on vuosien mittaan tullu tehtyä, kokeile, kyllä kannattaa!
500 g gluteenitonta pastaa (tai tavallista, mutta sitten ruoka ei ole gluteenitonta)
n. 400 g kylmäsavukirjolohta, paloittele reiluiksi paloiksi
hienonnettu sipuli (tai jos on kovin pieniä, niin pari)
8 dl laktoositonta kuohukermaa
1 1/2 – 2 dl valkoviiniä
4 cl konjakkia
1/4 tl jauhettua valkopippuria
1/4 tl cayennepippuria
tilkka öljyä
(suolaa)
Keitä pasta väljässä vedessä lähes kypsäksi. Kun pasta on lähes kypsää, kaada se lävikköön ja huuhdo kuumalla vedellä. Ajoita pastan valmistuminen siten, että se on vähän ennen kastiketta valmista (kastikkeen valmistuminen vie reilut 10 minuuttia).
Freesaa hienonnettu sipuli kattilassa öljyssä. Lisää kermat, valkoviini, konjakki, cayenne sekä jauhettu valkopippuri. Keitä kasaan n. 5 minuuttia. Lisää kylmäsavukirjolohi ja anna kiehua miedolla lämmöllä toiset 5 minuuttia. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa
Sekoita kastike pastan joukkoon ja hetken pitää vielä malttaa eli anna kastikkeen imeytyä pastaan taasen sen viitisen minuuttia.
Sitten tämä kylmäsavulohiherkku onkin valmista nautittavaksi!
Vähän eksoottisemman (ja maidottoman version) pastan saa korvaamalla osan (tai vaikkapa kaikki) kermasta kookosmaidolla. Voit myös kokeilla laittaa tuoretta chiliä paloiteltuna joko kastikkeeseen juuri ennen kun kaadat sen pastan joukkoon tai sitten suoraan annoksen päälle.
#kylmäsavulohi #lohiruoka #pasta #kalapasta #lohipasta #pastaruoka #kermainenpasta #pääruoka #laktoositon #gluteeniton #onsevaanniinhyvää