Olin jo pidemmän aikaa miettinyt, että minkähänmoisia kääryleitä tulisi kiinankaalista. Joten ei muuta kuin koklaamaan. Täytteeksi halusin sieniä ja kun niitä ei tähän aikaa vuodesta tuoreena oikein löydy, käytin säilykesieniä. Tykkäsin mausta, näitä oli helppo tehdä. Jos jotain muutosta reseptiin tekisin, niin vähän reilummin laittaisin mausteita. Ja ihan vahingossa tulikin tehtyä niin kasvis- kuin maidottomaan ruokavalioon sopivaa murkinata. ?
n. 800 g kiinankaalia
2-3 l vettä (kattilan koosta riippuen)
1 dl risottoriisiä
3 dl + ½ dl kaalilehtien keitinvettä
1 kasvisliemikuutio (mä käytin Knorria, joka on maidoton ja gluteeniton)
1 prk (315g/160 g) Sauvon sienikuutioita
¼ tl rouhittua mustapippuria
¼ tl jauhettua valkopippuria
1 tl kuivattua meiramia
(siirappia kääryleiden pintaan)
Laita riittävän isoon kattilaan vettä kiehumaan. Riittävän iso = kattila, jossa saat kaalinlehtiä keitettyä.
Laita säilykesienet valumaan lävikköön. Leikkaa kiinankaalista kanta pois ja irrota lehdet toisistaan. Mä sain kaalista irti 9 sopivan kokoista lehteä. Keitä kaalinlehtiä kiehuvassa vedessä sen aikaa, että pehmenevät. Nosta lehdet vedestä pihtien avulla lautaselle jäähtymään.
Silppua loppu kiinankaali täytteeksi.
Ota keitinvedestä toiseen kattilaan 3 dl vettä ja lisää kasvisliemikuutio. Kun vesi kiehuu, lisää riisi. Kun riisi on lähes kypsää (keittoaikaa jäljellä n. 5 minuuttia), lisää silputut kiinankaalit ja ½ dl vettä. Keitä riisi kypsäksi ja mausta musta- ja valkopippurilla sekä meiramilla. Sekoita valutetut sienet riisiseokseen.
Levitä leikkuulaudalle yksi kiinankaalin lehti ja laita sille reilu ruokalusikallinen täytettä. Rullaa kääryleeksi ja laita kääryle uunin kestävään vuokaan. Toista, kunnes kaikki kääryleet on täytetty ja laitettu vuokaan. Halutessasi laita siirappia kääryleiden pintaan ennen uuniin laittoa.
Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes kääryleet ovat kauniin ruskeita.
#kiinankaali #kääryle #kaalikääryle #sieni #metsäsieni #säilykesieni #sienitäyte #pääruoka #lisuke #kasvis #kasvisruoka #uuniruoka #maidoton #laktoositon #gluteeniton