Kylmäsavupororouheesta on tullut tehtyä muutamaan kertaan lappihenkistä pizzaa. Tällä kertaa rouhe päätyi piirakkaan samantyyppisillä aineksilla kuin pizzassakin. Piparjuuri toi mukavan pikku säväyksen, olisin voinut ehkä olla rohkeampikin sen käytössä.
1 pkt valmistaikinaa (esim. Myllyn Paras pyöreä ruis-kaurapiirakkataikina, 380 g) tai
1 annos gluteeniton piirakkapohja
1 pss (150 g) Kotasavun kylmäsavupororouhetta
2 1/2 dl Valion kolme juustoa ruokakermaa
1 dl laktoositonta tai vähälaktoosista smetanaa
1 tl piparjuuritahnaa
2 1/2 dl vähälaktoosista juustoraastetta (esim. Emmental)
200 g vähälaktoosista tai laktoositonta leipäjuustoa
2 kananmunaa
1/2 dl (pakaste)karpaloita
Painele taikina piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Lisää pohjan päälle kylmäsavupororouhe. Leikkaa leipäjuusto paloiksi ja laita palat rouheen päälle vuokaan. Sekoita keskenään kerma, smetana, piparjuuritahna, juustoraaste ja kananmunat. Kaada seos kylmäsavupororouheen ja leipäjuustopalojen päälle. Lisää vielä karpalot piirakkaan. Paista piirakkaa 200 asteessa n. 25 minuuttia. Jos piirakka ei ole kypsä, pudota lämpötila 175 asteeseen ja paista vielä n. 10 minuuttia.
Uunista pois ottamisen jälkeen anna piirakan levätä reilu 5 minuuttia. Tarjoile sellaisenaan tai raikkaan salaatin kanssa.
#piirakka #suolainenpiirakka #kylmäsavuporo #poro #pääruoka #iltapala #illanistujaiset #vähälaktoosinen #lappi