Tilliliha
Kouluajan ruuat herättää meissä kaikissa monenmoisia tuntemuksia ja ajatuksia. Joillekin kanaviillokki on ollut se big no-no, mä taas tykkäsin siitä tosi paljon (ja kanaviillokkia on tullut muutamaan kertaan tehtyä kotona). Mulle kouluruuan kauhukokemus on ollut ehdottomasti tilliliha, joka oli kummallisessa limaisessa kastikkeessa ja jossa oli epämääräisiä, suuhun pyörimään jääneitä lihaklönttejä. 30-vuoden odottelun jälkeen, oli aika antaa tälle perinteiselle pohjoismaalaiselle ruualle uusi mahdollisuus. ? Ja tuloshan oli aivan loistava! Anna siis tillilihalle (jos et siitä ole aiemmin tykännyt) mahdollisuus!
n. 1 kg lampaan tai karitsan lapaa (naudanlihakin käy)
vettä
2 tl suolaa
1 sipuli
1 porkkana
5 kokonaista valkopippuria
5 kokonaista maustepippuria
2 laakerinlehteä
2 tillinvartta
Kastike
3 rkl vehnäjauhoja
1 dl kylmää vettä
n. 5 dl keitinlientä
1 rkl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua (mä käytin omenaviinietikkaa)
1 rkl sokeria
n. 1 dl kermaa
½ dl hienonnettua tilliä
Puhdista tarvittaessa lihan/lihojen pinta. Laita lihapala(t) kattilaan ja lisää kylmää vettä sen verran, että liha juuri ja juuri peittyy. Lisää suola keitinveteen ja aloita keittäminen. Kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Lisää joukkoon mausteet ja juurekset sekä tillinvarret. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä 2 – 3 tuntia eli kunnes liha on varmasti kypsää (veitsi menee helposti läpi). Nosta kypsä liha pois vedestä ja pilko kuutioiksi tai viipaleiksi.
Siivilöi keitinliemi toiseen kattilaan. Sekoita vehnäjauhot kylmään veteen ja vatkaa liemen joukkoon. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, niin että tulee tasainen kastike. Keitä noin 15 minuuttia. Mausta sitruunamehulla tai omenaviinietikalla sekä sokerilla. Lisää lihapalat, kerma ja tillisilppu. Kuumenna kastike ja tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa tai sitruunamehua/omenaviinietikkaa.
Tarjoille keitinperunoiden ja vaikka etikkapunajuuren kera.
Vinkki: Saat tillilihasta gluteenittoman version vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomiin jauhoihin.
#tilliliha #lammas #lampaanlapa #tilli #laktoositon #pääruoka #slowfood #kouluruoka #eienääinhokkiruoka #kouluruokakunniaan #peruskoulu