Lapsuudesta muistuu mieleen lihapiirakka, jota tehtiin monesti lauantai-illan herkutteluun. Lihapiirakassa mun lempparia oli (ja on) reunapalat ja muistan, että täytteessä maistui aina voimakkaasti valkopippuri. Tässäkin versiossa pippurit maistuvat vahvasti, joten jos pippurien määrät kauhistuttaa, vähennä niitä. Nykyäänkin, kun lapsuudenkodissa käy ja kun täältä ”kaukaa” liikkeelle lähtee ja on vasta illalla perillä, niin monesti on tätä herkkua iltaruuaksi tarjolla. Mä tykkään piirakassa enempi versiosta, joka on tehty puuroriisiin, se jotenkin sitoo täytteen paremmin ja pitää maut koossa. Jos siis kaipaat retroherkkua, tee pellillinen lihapiirakkaa! ?
1200 g (2 pkt) valmista Myllyn Paras Iso Lehtitaikinaa (sulata pakkauksen ohjeen mukaan)
1 dl puuroriisiä (raakana)
5 dl vettä
lihaliemikuutio
400 g jauhelihaa
2 isohkoa sipulia
1 dl laktoositonta kermaa (tai esim. lihalientä, jolloin saat maidottoman version)
3 kananmunaa + 1 muna voiteluun
2 tl mustapippurirouhetta
1 tl valkopippurijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
reilu ½ tl maustepippurijauhetta
1 tl suolaa
Keitä riisi miedolla lämmöllä lihaliemellä maustetussa vedessä kypsäksi eli kunnes vesi on imeytynyt riisiin.
Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Kuori ja pilko sipulit. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja mausteet. Kypsennä vielä noin 10 minuuttia. Lisää hieman jäähtyneen jauhelihaseoksen joukkoon kerma, kypsä riisi ja raa’at kananmunat. Sekoita huolellisesti.
Kauli taikinalevy hieman leivinpaperin päällä uunipeltiä isommaksi ja laita se uunipelille. Lisää lihariisiseos tasaisesti levyn päälle siten, että reunoille jää hieman tilaa. Kauli toinen lehtitaikinalevy hieman täytettä isommaksi ja laita se täytteen päälle. Käännä alemman levyn reunat ylemmän päälle ja painele reunat haarukalla kiinni. Voit tarvittaessa käyttää kiinnityksessä “liimana” kananmunaa. Riko kananmuna esim. kahvikuppiin ja vatkaa keltuainen haarukalla kevyesti rikki. Voitele koko komeus pullasudilla. Pistele haarukalla pintaan vähän reikiä niin piirakka ei turpoa uunissa.
Kypsennä uunissa kunnes piirakka on kypsä ja pinta kullankeltainen (noin 30 – 45 min., riippuen uunista).
#lihapiirakka #iltapala #illanistujaisiin #lapsuus #retroruoka #laktoositon #peltilihapiirakka