Enpä muista mitä ohjelmaa katsoin (lieneekö ollut niinkin radikaali ohjelma kuin aamu-TV 😀 ), mutta yhtäkkiä tuli mieleen että en ole moneen vuoteen tehnyt juustokakkua. Kas kummaa, mieheni tietysti heti innostui asiasta ja kysyi, että koskas meinaat tehdä, hetikö? No, ei nyt ihan torstaiaamuna klo 7 tullut asia mieleen, mutta lupasin, että viikonloppuna voisin pitkästä aikaa jotain vähän leipastakin. Googlettelin reseptejä ja koska mun mielestä juustokakku kuuluu paistaa uunissa, niin maku.fi -sivun blogista Lunni leipoo ikiklassikko New Yorkin juustokakku vaikutti olevan hyvä. Jotain pieniä muutoksia tein, tottakai…
150 g gluteenittomia keksejä (esim. kaurakeksejä)
75 g laktoositonta voita
3 prk (525 g) laktoositonta tuorejuustoa (Philadelphia)
2 dl sokeria
200 g ranskakermaa (28 %)
3 kpl munaa
2 kpl limen raastettu kuori
1 rkl limen mehua
2 rkl gluteenittomia jauhoja (vehnäjauho käy myös, mutta sitten kakku ei ole gluteeniton)
Mansikkamelba
200 g pakastemansikoita
2 rkl sokeria
Murskaa keksit monitoimikoneessa tai pakastepussissa kaulinta apuna käyttäen. Sulata voi ja sekoita keksimurskan joukkoon. Vuoraa irtopohjavuoka (mitä pienempi vuoka, sitä korkeampi kakku, mun vuoka on halkaisijaltaa n. 20 cm) leivinpaperilla, painele keksi-voiseos pohjalle tasaisesti. Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen.
Vatkaa keskenään tuorejuusto ja sokeri, lisää ranskankerma. Vatkaa sen jälkeen joukkoon munat yksi kerrallaan, samoin pestyjen limeiden raastettu kuori (vain se vihreä osa, älä raasta valkoista joukkoon, se on kitkerää) sekä limen mehu. Siivilöi jauhot joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
Kaada täyte pohjan päälle ja paista uunin alaosassa n. 1 tunnin ajan tai kunnes kakku on reunoilta hyytynyt mutta keskeltä hieman kostea (eli vuokaa varovaisesti töniessä keskusta vähän “tytisee”). Avaa sitten uunin luukku hetkeksi, ota uunista virrat pois ja anna kypsyä jälkilämmöllä tunnin verran.
Jäähdytä kakku huoneenlämmössä, minkä jälkeen siirrä se kylmään (jääkaappi, viileäkaappi, talvella parveke, kunhan ei oo pakkasta) asettumaan mielellään yön yli.
Valmista mansikkamelba soseuttamalla vähän kohmeiset mansikat ja sokeri yhdessä, tarjoile kakun kanssa.
#juustokakku #limejuustokakku #juustokakkuuunissa #uuni #lime #raikasjuustokakku #laktoositon #gluteeniton #helpostihyvää #jälkiruoka #Philadelphia