n. 2 kg luutonta lampaan paistia
Marinadi:
minttua
tuoretta rosmariinia (kuivattukin varmasti käy)
valkosipulin kynsiä siivutettuna
merisuolaa
oliiviöljyä
juoksevaa hunajaa
Jos käytät (kuten me käytettiin) pakastettua lampaan paistia, laita paisti sulamaan jääkaappiin noin paria vuorokautta ennen käyttöä.
Sekoita marinadin aineet keskenään esim. pakastepussissa ja laita marinadin joukkoon lampaanpaisti, jonka rasvapuolelle olet tehnyt muutamia lihaan saakka ulottuvia viiltoja. Sulje pussi huolellisesti ja laita vielä toinen pakastepussi marinadipussin päälle. Laita lammas marinoitumaan vuorokaudeksi jääkaappiin.
Seuraavana päivänä ota lammas lämpiämään tuntia paria ennen grillausta huoneenlämpöön. Kun olet saanut kovan hiilloksen grilliin, sulje lampaanlihan pinnat hiilloksella. Tämän jälkeen pidä sellaista hyvää lämpöä eli tasaista hiillosta niin pitkään kunnes lammas on kypsää. Tähän menee noin 3,5 tuntia, kääntele lammasta tasaisin väliajoin kyljeltä toiselle, jotta paisti kypsyy tasaisesti. Me saimme tasaisen lämmön pysymään avogrillissä siten, että liha oli grillin takaosassa ja poltimme pientä koivuhalkoa grillin etuosassa, josta sitten siirsimme hiillosta takaosaan.
Kun lammas on kypsää, kääri se folioon ja anna vetäytyä vähintään puoli tuntia. Tuolla 3,5 tunnin paistoajalla, lammas on läpikypsää muttei kuitenkaan kuivaa. Jos kaipaat punaisempaa lihaa, vähennä paistoaikaa.
Tarjoile salaatin tai vaikka timjamilla ja rosmariinilla maustetun riisin kera.
#lammas #lammaspaisti #luutonlampaanpaisti #hyvää grilliruokaa #grillaus #slowfood #pääruoka #hyväälampaasta #savuseuraalampaanpaistajaa