Hidasta, mutta ah niin herkullista
4 munakoisoa
(oliivi)öljyä
suolaa
Jauhelihakastike:
600 g karitsan tai lampaan jauhelihaa (muutkin jauhelihat käy)
sipulia
valkosipulia (paljon)
n. 500 g tomaattimurskaa (maustettuna tai ilman)
valkoviinietikkaa
jauhettua kanelia
minttua
chiliä
mustapippuria
suolaa
voita paistamiseen
Juustokastike:
8 dl kermaa (laktoositon)
400 g vanhaa Goudaa tai Koskenlaskijajuustoa (viherpippuri) tai jotain muuta vahvaa juustoa
2 – 3 kevyesti vatkattua munaa
(suolaa, riippuen juuston suolaisuudesta)
(pinnalle juustoraastetta)
Aloita itkettämällä munakoisot, eli viipaloi munakoiso pituus- tai leveyssuunnassaan n. 1cm siivuiksi. Aseta ne leivinpaperille ja lisää niiden päälle suolaa.
Pilko sipulit ja kuori valkosipulit ja murskaa ne veitsen avulla (eli leveä veitsi valkosipulin päälle ja sitten vaan painat veitsen terää että valkosipuli murskautuu) ja silppua vähän pienemmäksi. Paista jauhelihaa voissa ja kun jauheliha on saanut hieman väriä, lisää joukkoon pilkottu sipuli ja murskattu ja silputtu valkosipuli (älä ruskista, ettei tule kitkerä maku). Kaada tomaattimurska sekaan ja vähän valkoviinietikkaa. Lisää kaikki mausteet. Hauduta kannen alla n. 30 min.
Pyyhi itkeneet munakoisot talouspaperilla, nosta ne leivinpaperilla vuoratun pellin päälle ja levitä niiden päälle öljyä (pullasuti toimii hyvin, ei tule liikaa öljyä) ja laita uuniin paahtumaan. Voit paistaa munakoisot myös paistinpannulla (älä käytä liikaa öljyä). Tarkoituksena on saada munakoisoista ylimääräinen neste pois.
Kuumenna juustokastiketta varten kermaa kattilassa, lisää joukkoon juusto ja sekoita hyvin. Jos käytät jotain muuta kuin Koskenlaskijaa (tai tuorejuustoa), raasta juusto ensin. Kun juusto on sulanut, siirrä kattila pois liedeltä ja anna kastikkeen jäähtyä hieman. Vatkaa kananmuna ja lisää se hieman jäähtyneen kastikkeen joukkoon.Kun munakoisot on saaneet itseensä hieman väriä, ota ne pois uunista. Lado voidellun (voilla tai öljyllä) uunivuokaan pohjalle munakoisoviipaileita. Kaada päälle jauhelihakastiketta ja hieman juustokastiketta, toista kerroksia tarvittava määrä, kuitenkin niin, että päällimmäiseksi tulee munakoisoviipaleet ja loppu juustokastike (ja halutessasi voit heittää pinnalle vähän juustoraastetta). Jätä uunivuokaan vähän kiehumisvaraa (n. 2 cm), niin säästyt uunin pesulta…
Paista uunissa 200 asteessa (keskilämmöllä) n. 45 min. (jos pinta alkaa tummua, laita uunivuoan päälle leivinpaperi). Anna vetäytyä n. 10 minuuttia uunista pois ottamisen jälkeen.
Sitten ei muuta kun haarukka ääntä kohti, mutta varo ettet polta suutasi kun tätä herkkua ahmit! 😉
#kreikkalainen #munakoiso #gluteeniton #laktoositon #einiinkevyttä