Oltiin käyty kalamarkkinoilla, jolta mukaan tällä kertaa napattiin kaikkea muuta paitsi kalatuotteita. Yksi ostos oli poron kylmäsavuviipaleet, joista ajattelin tehdä piirakkaa samalla ajatuksella kuin lappihenkistä pizzaa. Aineksia ei kovin montaa piirakkaan tullut, mutta ei tällaiseen herkkuun paljoa mitään tarvitakaan. Himpskatti että olikin hyvää, meillä piirakka meni (vahingossa) ihan yhdeltä istumalta…
1 annos gluteenitonta piirakkapohjaa
n. 150 g poron kylmäsavupaistia (voit käyttää myös kylmäsavupororouhetta)
200 g leipäjuustoa
150 g mozzarellajuustoraastetta
n. ½ – 1 dl karpaloita
2 dl Arlan Lempi 22 % laktoositon ruokakerma (tai jotain muuta kermaa)
1 kananmuna
½ tl rouhittua mustapippuria
Valmista ensin piirakkapohja ja painele se piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin odottamaan.
Leikkaa kylmäsavupaistiviipaleet suikaleiksi (jos käytät kylmäsavupororouhetta, se on valmista sellaisenaan). Leikkaa leipäjuusto paloiksi.
Ota piirasvuoka jääkaapista ja ripottele vajaa puolet mozzarellajuustoraasteesta pohjan päälle. Ripottele porosuikaleet (tai rouhe) tasaisesti juustoraasteen päälle. Sitten poron päälle tulee leipäjuustopalat ja niiden päälle karpalot (mä käytin lähemmäs desin verran karpaloita, koska karpalon happamuudesta tykätään).
Kaada kerma sopivan kokoiseen astiaan ja riko kananmuna sekaan. Sekoita rakenne rikki esim. haarukalla. Sekoita joukkoon rouhittu mustapippuri ja kaada seos tasaisesti vuokaan.
Paista piirakkaa n. 40 minuuttia 200 asteessa tai kunnes piirakka on kypsä ja pinta on kauniin ruskea.
Tarjoa lisukkeeksi salaattia ja lakkahilloa.
#poro #kylmäsavuporo #hyvääporosta #piirakka #lappi #lakka #lakkahillo #pientäsuolaista #suolainenpiirakka #illanistujaiset #iltapala #gluteeniton #laktoositon