Koulussa harjoiteltiin suurustamista ja vuorossa olivat kiisselit. Mä en pahemmin ole kiisseleitä valmistanut sitten yläasteen kotitaloustuntien ja sieltä muistui mieleeni läksy, jossa piti tehdä sitruunakiisseliä kotona. Muistin myös, kuinka paljon se maistui kananmunalta… En siis ko. kiisseliä ole sen jälkeen tehnyt. Kuinkas ollakaan, kohtalo seuraa meikäläistä tämän kiisselin muodossa ja meijän ryhmällehän se sitruunaversio napsahti! Onneksi lähes 30-vuoden jälkeen tuli se onnistumisen ilo ja ihanan kirpsakka (ja kananmunalta maistumaton) kiisseli valmistui! Tästä tulee sellainen kiisselin ja vanukkaan välimuoto eli ei mikään kovin juokseva versio. Meillä tätä tarjottiin kylmäsavulohipastan jälkiruokana.
2 sitruunaa
½ l kylmää vettä
½ dl perunajauhoja
1 dl sokeria
1 kananmunan keltuainen
vajaa 1 tl sokeria kiisselin pintaan
Purista sitruunoista mehu (sitä pitäisi tulla n. 1 dl verran).
Laita kattilaan kaikki muut ainekset paitsi vesi ja sitruunamehu. Lisää kattilaan reilu puolet vedestä ja sekoita seos vispilällä tasaiseksi. Lisää loput vedestä ja sekoita. Laita hellan levy päälle (mä laitoin ihan täysille) ja sekoita kiisseliaineksia ihan koko ajan. Kun ensimmäinen kupla nousee pintaan, ota kattila pois levyltä ja lopeta sekoittaminen. Lisää sitruunamehu kiisselipohjan sekaan ja sekoita huolellisesti. Kaada sitruunakiisseli tarjoiluastiaan ja ripottele pintaa sokeria, jotta siihen ei muodostu ”kelmua”. Jäähdytä ennen tarjoilua. Tarjoile sellaisenaan tai esim. kermavaahdon kera.
#sitruuna #sitruunakiisseli #kiisseli #jälkiruoka #jälkkäri #koulumuisto #köksä #kotitaloustunnit #yläaste #gluteeniton #laktoositon #pientähyvää #sopivankirpsakka