Ihana lauantaipäivä eessä taas 🙂 Pakastimesta oli jo alkuviikosta otettu sulamaan lampaanpaisti, koska tarkoituksena oli syödä pääruuaksi nyhtölammasta. Ja kun viikonlopun murkinoinnista on kyse (eli syödään ainakin suhteellisen pitkän kaavan mukaan), niin tokihan ruokailuun kuuluu alkuruoka. Muistin, että olen joskus saanut kaverini luona alkukeitoksi valkosipulikeittoa, joka maistui ihan perskuleen hyvältä. Siispä internetin ihmeelliseen maailmaan tutkimaan valkosipulikeittojen reseptejä ja niin kuin monesti aiemmin, tämä resepti muodostui useammasta reseptistä parhaat palat nappaamalla.
(4 annosta)
4 kokonaista valkosipulia (n. 200 g)
oliiviöljyä, suolaa
3 salottisipulia
2 – 3 jauhoista perunaa, esim. Rosamunda (n. 400 g)
1 rkl oliiviöljyä
4 dl vettä
3 dl kuohukermaa (laktoositon)
1 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
1 tl hunajaa
suolaa maun mukaan
1 rkl voita (laktoositon)
Leikkaa valkosipuleista ”hattu” pois, lorauta päälle vähän oliiviöljyä ja rouhi vähän merisuolaa pinnalle. Kypsennä kokonaisia valkosipuleita kuorineen 200-asteisessa uunissa pellillä leivinpaperin päällä noin 30 minuuttia.
Kuori salottisipulit ja perunat, leikkaa kuutioiksi. Kuullota kaikkia oliiviöljyssä laakeassa kattilassa.
Lisää vesi kattilaan. Keitä noin 5 minuuttia. Ota lämmin sipuli uunista ja molskauttele kynnet keiton sekaan (kannattaa irrotella kynnet kuoristaan lämpimänä). Keitä kunnes perunat ovat kypsiä.
Soseuta keitto sauvasekoittimella. Kaada kerma keiton sekaan ja kiehauta. Mausta balsamiviinietikalla, hunajalla ja suolalla. Juuri ennen tarjoilua lisää joukkoon voi pieninä nokareina ja vatkaa kuohkeaksi.
Annostele valkosipulikeitto esim. syviin lautasiin tai kahvikuppeihin ja rouhi pinnalle pikkasen mustapippuria (ja valkosipulilastuja). Tarjoa alkuruokana tai herkuttele pääruuaksi ihan isoilta lautasilta 😉
#alkuruoka #alkukeitto #valkosipuli #peruna #laktoositon #gluteeniton #helpostihyvää #pääruoka