Porkkana-kaurapeltileipä
Viikonlopun sorsapaistin jäljiltä oli jääkaappiin jäänyt yksi isohko porkkana. Leipätilannekin näytti vähän heikohkolta, joten aattelin, että voisi vaikka tehdä leipää! Laiskuus yllätti, enkä jaksanut lähteä sämpylöitä vääntämään, joten helpoimman kautta ja leipätaikina pellille. Kaikessa tohinassa taikinasta unohtui öljy, mutta eipä tuo makua haitannut. ?
5 dl (hanakylmää) vettä
1 isohko porkkana
1 tl suolaa
2 rkl hunajaa
3 dl kaurahiutaleita
1 pss kuivahiivaa
6 – 8 dl vehnäjauhoja (tai jotain muuta jauhoja, mun kaapeista ei löytynyt kuin vehnäjauhoja)
Pinnalle
kaurahiutaleita
sormisuolaa
Jos sulla ei ole kiire saada leipää nopeasti valmiiksi, käytä hanakylmää vettä. Jos taas on kiirus, käytä reilusti kädenlämpöistä vettä.
Kuori porkkana ja raasta se leivonta-astiaan. Lisää vesi, suola ja hunaja, sekoita kaapimella. Lisää kaurahiutaleet sekä jauhoja, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Lisää jauhoja pikkuhiljaa kaapimella (tai kädellä) sekoittaen. Taikinan tulee jäädä löysähköksi.
Nostata taikinaa lämpimässä paikassa, kunnes se on kaksikertainen. Tähän menee veden lämpötilasta riippuen ½ tunnista kolmeenkin tuntiin.
Kun taikina on noussut, kaada se leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle ja taputtele tasaiseksi jauhotetuin käsin. Tee taikinan pintaan veitsellä tai lastalla ruudukko. Anna taikinan kohota leivinliinan alla vielä noin puoli tuntia. Voitele leivän pinta vedellä ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita ja sormisuolaa. Paista leipää uunin keskitasolla 200 asteessa noin 25 – 30 minuuttia, leivän paksuudesta riippuen.
#porkkana #peltileipä #kaurahiutale #leipä #tuoreleipä #itsetehty #kasvisruoka #vegaaninen #helpostihyvää #leivonta #leivotaankotona