Hollandaise on hyvä kastike kalalle tai esim. parsalle.
3 munankeltuaista
1,5 rkl vettä
1,5 rkl vaaleaa balsamietikkaa
150 g voita
limen mehua
valkopippuria myllystä
(suolaa)
Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset (pyri saamaan valkuaiset mahdollisimman hyvin pois, ne voit käyttää vaikka marenkiin tai vähän valkuaispitoisempaan munakkaaseen). Sulata voi kattilassa niin, että sakka laskeutuu pohjalle, mutta älä keitä.
Sekoita pienessä teräskattilassa/-astiassa keltuaiset ja vesi-etikkaseos ja vatkaa vesihauteessa (vesihaude: laita isompaan kattilaan vettä kiehumaan ja laita pienempi kattila/teräsastia isomman kattilan reunoille) kunnes keltuaiset sakenee. Älä kypsennä munia liikaa ettei kastike kokkaroidu. Varo myös kuumaa vesihöyryä, joka nousee sieltä isommasta kattilasta.
Kun munat on saenneet, lisää kirkasta voisulaa pieninä erinä koko ajan sekoittaen. Sekoita kaikki voi, myös se sakkainen osuus seokseen. Mausta limemehulla ja valkopippurilla. Lisää tarvittaessa suolaa.
Vinkki: Jos keltuaiset ei meinaa saostua, älä hätäänny, voisulan lisääminenkin saostaa kastiketta ja voit maustamisenkin jälkeen kypsentää kastiketta vesihauteessa, jolloin se paksuuntuu (näin mulle kävi 🙂 ).
#hollandaise #alkuruokakastike #pääruokakastike #helpohkohollandaisekastike #kastikekalalle #kastikeparsalle #gluteeniton