Risotto on siinä mielessä jännä ruoka, että vaikka sen valmistus kuulostaa todella helpolta, niin ei se täydellinen risotto onnistu läheskään aina. Onneksi näin kotioloissa sen ei tarttekaan aina onnistua, pääasia on, että se maistuu hyvältä. 🙂 Olen nyt yrittänyt tutustua risoton ”sielunelämään” vähän eri tahoilta ja monessa ns. huippukokin ohjeessa sanotaan, että riisiä ja sipuleita ei pitäisi kuullottaa valmistuksen alussa. Aattelinpa sitten uskoa näitä tyyppejä ja kokeilla ilman kuullotuksia ja tehdä vielä kuohuvan kera, kun sitä(kin) kovasti kehuttiin. Tämän ohje on Viinimaa.fi -sivustolta ja sitä sitten muokkailin vähän paremmin aterian kokonaisuuteen sopivammaksi lisukkeeksi.
2 dl risottoriisiä (esim. Scotti Arborio)
3 dl kuivaa (hedelmäistä) kuohuviiniä
1 dl sipulipyrettä
n. 2 – 3 dl kuumaa vettä
100 g vähälaktoosista/laktoositonta voita
90 – 100 g Grana Panado-juustoa
½ sitruunan raastettu kuori
½ sitruunan mehu
Sipulipyre
2 kookasta salottisipulia tai 4 pientä salottia
loraus oliiviöljyä
Valmista ensin sipulipyre. Kuori ja pilko sipuli pieniksi paloiksi. Lorauta kattilaan oliiviöljyä ja laita sipulit öljyyn kypsymään hyvin miedolle lämmölle kannen alle tunnin ajaksi. Soseuta kypsät sipulit sileäksi pyreeksi sauvasekoittimella.
Kuumenna riisiä puukauhalla sekoitellen ilman öljyä kasarissa, kunnes se on kauttaaltaan hyvin kuumaa. Kaada joukkoon kuohuviini ja sekoittele risottoa vispilällä, kunnes viini alkaa olla imeytynyt.
Lisää sipulipyree ja kaksi desilitraa kuumaa vettä. Lisää voi ja ripaus suolaa. Sekoittele reippaasti ja voimakkaasti vispilällä, näin rakenteesta muodostuu kermainen.
Lisää raastettu juusto. Voit tässä vaiheessa lisätä lientä, mikäli risoton koostumus on liian paksu. Risoton kuuluu olla valuvaa. Kun liemi alkaa olla imeytynyt ja risotto valmista eli n. 16-18 minuutin kuluttua, lisää raastettu sitruunankuori ja sitruunamehu (tarvittaessa hieman vettä). Sekoita, maista ja mausta tarvittaessa risotto suolalla. Älä ylikypsennä, risoton kuuluu olla löysää ja riisissä tulee olla purutuntumaa.
Jos sipulipyrettä jää yli, sen voi myös pakastaa ja käyttää myöhemmin.
#risotto #kuohuviini #lisuke #pääruoka #vähälaktoosinen #gluteeniton #sitruunainenrisotto #viikonloppuruoka #arkiruoka