Stockmannilla oli todella edullisesti karitsan potkaa myynnissä. Kun me tällaisia lampaan ja karitsan lihan ystäviä ollaan (jos se ei ole tullut selväksi 😉 ), niin pakkohan sitä oli kaupasta hakea. Potkaa ollaan kokeiltu niin punaviinissä kuin oluessakin haudutettuna ja olutversiosta ollaan tykätty enempi, joten sillä mentiin tällä kertaa. Kivasti tuli tuo appelsiinin maku liemestä, tykättiin!
4 karitsanpotkaa (1 potka ruokailijaa kohti)
4 valkosipulin kynttä
2 tl suolaa
1 rkl kuivattua rosmariinia
2 tl timjamia
n. puoli punttia tuoretta minttua tai
1 tl kuivattua minttua
1 rkl hunajaa
1 dl oliiviöljyä
3 rkl riistafondia
3 dl tummaa olutta
1 valkosipuli
5 (banaani)salottisipulia, halkaise
1 prk kirsikkatomaatteja
1 hyvin pestyn appelsiinin kuori (ohueksi leikattuna)
1 rkl rosmariinia
(vettä tarvittaessa)
Aloita potkien valmistus ruuanlaittoa edeltävänä päivänä (tai parikin päivää ennen) laittamalla potkat marinadiin.
Marinadi:
Laita kestävään pussiin (tai tuplapussiin) oliiviöljy, lisää sinne kuoritut ja murskatut valkosipulinkynnet (6 kpl:tta), rosmariini, timjami, minttu sekä suola ja hunaja. Lisää potkat pussiin, sulje se huolellisesti ja pyörittele pussia, jotta marinadi sekoittuu ja potkien päälle tulee tasaisesti mausteita. Anna marinoitua jääkaapissa päivän tai kaksi välillä pussia käännellen.
Laita pataan marinoidut karitsanpotkat ja sekoita oluen sekaan riistafondi ja kippaa liemi potkien kaveriksi. Kuori sipulit, halkaise ne. Kuori myös valkosipulit ja laita ne kokonaisina pataan, lisää kirsikkatomaatit, appelsiinin kuoret sekä rosmariini.
Laita pata n. 140 asteiseen uuniin ja kypsennä kannen alla n. 4 – 5 tuntia. Mikäli näyttää siltä, että neste häviää, lisää tarvittaessa hieman vettä (mun ei tarttenu lisätä). Potkat ovat kypsiä kun luu on irtonainen (voit vaikka haarukalla tökkästä luuta ja jos luu helposti heiluu, liha on kypsää). Tämä ruoka ei tykkää pahaa vaikka ylikypsän puolelle menisikin. 😉
Tarjoile pata esim. risoton ja ruusukaalin kera.
#karitsa #potka #karitsanpotka #tummaolut #uuniruoka #pataruoka #uuni #pata #appelsiininmaku #slowfood #laktoositon #gluteeniton #mahottomanhyvää