Tykkään ihan pirusti vaaleasta leivästä, mut mun vatsa ei. Siispä olenkin epätoivon vimmalla yrittänyt löytää jotain hyvää vaaleaa gluteenitonta leipää. Ehkä olen etsinyt vääristä paikoista, mutta sellaista todella herkullista leipää ei ole eteen tullut. Monesti leivissä on tattarijauhoa ja mä en oikein sen mausta leivissä välitä, joten ko. versiot ovat sitten jääneet leipähyllyyn. Tätä ohjetta olen kerran aiemminkin kokeillut ja tästä tuli todella hyvä leipä. Alkuperäinen ohje on soppa365.fi -sivustolta, jotain pieniä muutoksia ohjeeseen tuli tehtyä.
7 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
4 oksaa rosmariinia tai
1 rkl kuivattua rosmariinia
2 tl kuivahiivaa
2 tl psylliumia
1,5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
3 dl karkeaa vaaleaa gluteenitonta jauhoa
n. 6 – 7 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoa
n. 1/2 dl oliiviöljyä
Sekoita vesi, suola ja hunaja. Hienonna rosmariini ja lisää veteen (jos käytät kuivattua rosmariinia, sitä ei tarvitse hienontaa). Sekoita kuivahiiva ja psyllium karkeisiin jauhoihin. Lisää jauhoseos kylmän veden joukkoon hyvin sekoittaen. Lisää kaurahiutaleet ja vaaleat jauhot pikkuhiljaa ja vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan joko käsin tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Taikinan kuuluu jäädä löysähköksi.
Peitä taikina kelmulla ja nosta jääkaappiin 6-12 tunniksi. Kun taikina on levännyt, laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Nosta kannellinen pata (3 l) uuniin lämpenemään. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile pyöreän leivän muotoon. Älä vaivaa.
Sivele kuuma pata oliiviöljyllä. Nosta taikina pataan ja sulje kansi. Paista leipää 250 asteessa 30 minuuttia. Nosta pata pois uunista ja laske uunin lämpö 200 asteeseen. Ota kansi pois ja sivele leivän pinta oliiviöljyllä. Paista leipää vielä 30–40 minuuttia, kunnes leipä on kypsä. Kippaa valmis leipä padasta. Anna jäähtyä tunnin verran.
#pataleipä #pata #leipä #gluteeniton #laktoositon #kananmunaton #hyvääleipää #vaalealeipä #aamupala #kohotusyönyli #aidonleiväntuntu #rapeakuori